Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2016

Ασφαλι(η)στ(ρ)ικό με ενίσχυση της ευέλικτης εργασίας και δώρο τον ΕΔΟΕΑΠ στους εργοδότες...!Ο συνταγματολόγος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός-νομικός σύμβουλος (ακόμα) της ΠΟΕΣΥ, Τάσος Πετρόπουλος και η "αριστερή" κυβέρνησή τους, επιχειρούν μέσω του νέου Ασφαλιστικού εκτρώματος που ετοίμασαν: Να ξεριζώσουν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της λειτουργίας του Τύπου, να κάνουν πλιάτσικο στα εναπομείναντα από τη ληστεία του PSI αποθεματικά των δημοσιογραφικών Ταμείων και να λειτουργήσουν «χειρουργικά» προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων ραδιοτηλεοπτικών εργοδοτών, Διαφημιστών και Ασφαλιστικών εταιρειών...

Μπροστά στο νέο ασφαλιστικό σφαγείο που στήνουν η κυβέρνηση και η «εκλεκτή παρέα» της, συνεπικουρούμενη δυστυχώς και από ορισμένους συνδικαλιστές-λαγούς του κλάδου, όλοι οι εργαζόμενοι του Τύπου και των ΜΜΕ καλούνται να ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ ΔΥΝΑΜΙΚΑ για να κρατήσουν ό,τι έχει απομείνει ακόμα όρθιο στη ζωή τους, από την πενταετή Κατοχή.

Σαν να μην έφτανε που η ανεργία στον κλάδο (η μεγαλύτερη σε όλους τους εργασιακούς χώρους) ξεπερνά πλέον το 40% και οι απολύσεις και η απλήρωτη, υποαμειβόμενη και μαύρη εργασία κυριαρχούν παντού, τώρα έρχεται και η «πρώτη φορά κυβέρνηση της …αριστεράς» να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στους εξαθλιωμένους:

- Κατεδαφίζοντας τα Ταμεία του Τύπου, που είναι τα μόνα τα οποία  εξακολουθούν να αποτελούν νησίδες προστασίας για εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους.

- Κατεδαφίζοντας ό,τι έχει απομείνει στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, των ΣΣΕ και της μισθωτής εργασίας, μέσω της νομοθέτησης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης (εξάπλωση παντού της εργασίας με μπλοκάκι), πράγμα που ζητούν εδώ και χρόνια διάφορα εργοδοτικά κέντρα.

Δυστυχώς, στις συναντήσεις των προεδρείων της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο, επιβεβαιώθηκε κατά κόρον αυτό που ορισμένοι λέμε εδώ και πολύ καιρό. Ότι δηλαδή, η κυβέρνηση δεν διαθέτει ρεαλιστικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό και πως το μόνο που την ενδιαφέρει βραχυπρόθεσμα, είναι το πώς θα υφαρπάξει τα αποθεματικά και των Ταμείων Τύπου (περίπου 900 εκατ. ευρώ) για τα οποία μέχρι σήμερα το κράτος δεν έχει διαθέσει ούτε 1 ευρώ!

Εγκλωβισμένη στην άθλια δήθεν διαπραγμάτευση των «17 ωρών» του καλοκαιριού, επιχειρεί τώρα να «σώσει» (!) το Ασφαλιστικό, ισοπεδώνοντας ό,τι έχει απομείνει μέχρι σήμερα όρθιο, στο όνομα και της κατ´ επίφαση "αριστερής ισότητας", την οποία ευαγγελίζεται ένα κόμμα πλέον άκρως Μνημονιακό, όπως και τα κόμματα των προηγούμενων κυβερνήσεων!

Η πρόταση της κυβέρνησης για την αλλαγή του Ασφαλιστικού προκαλεί σοκ και δέος, όχι μόνο γιατί με αυτή προβλέπεται γερό μαχαίρι στις συντάξεις, αλλά γιατί προτείνεται η νομοθέτηση της φτωχοποίησης ακόμη μεγαλύτερου τμήματος του ελληνικού λαού.
Πέρα από τις καταφανείς αδικίες που προβλέπει η πρόταση για χιλιάδες συνεπείς ασφαλισμένους, θα οδηγήσει αναπόφευκτα και σε διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς εμπεριέχει στοιχεία που θα λειτουργούν ως κίνητρα για διόγκωση της μαύρης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής. Και προς αυτή την κατεύθυνση βοηθά το γεγονός ότι βασικό κριτήριο για τη συνταξιοδότηση, αλλά και το ύψος της σύνταξης, δεν αποτελούν πλέον τα έτη ασφάλισης και το ύψος των εισφορών, αλλά η ηλικία των ασφαλισμένων.
Επιπλέον, η μικρή διαφορά στα ποσοστά αναπλήρωσης ως προς το κομμάτι της αναλογικής σύνταξης, ευνοεί αυτούς που θα επιλέξουν να ασφαλίζονται τα αναγκαία προς συνταξιοδότηση χρόνια με πολύ καλές αποδοχές, παρά να ασφαλίζονται όλο τον εργασιακό τους βίο, έστω και με τις κατώτερες αποδοχές.
Ακόμα, η κυβερνητική πρόταση υιοθετεί την υφαρπαγή των εισφορών των συνεπών ασφαλισμένων που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από τούδε και στο εξής, ρίχνοντάς τες στον Καιάδα για την κάλυψη ελλειμμάτων που δημιούργησαν ρουσφετολογικές πολιτικές με πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και λαθροχειρίες των εκάστοτε κυβερνώντων όλα τα προηγούμενα χρόνια.
 

Το δίδυμο Κατρούγκαλου - Πετρόπουλου, στις συναντήσεις του με τους εκπροσώπους της ΕΣΗΕΑ, της ΠΟΕΣΥ και των περιφερειακών Ενώσεων Συντακτών,  έστειλε ωμά και χωρίς περιστροφές, σαφές μήνυμα προς όλους τους εξαθλιωμένους των ΜΜΕ, να ξεχάσουν τα Ταμεία τους -συμπεριλαμβανομένου και του ιδιωτικού ΕΔΟΕΑΠ (!)- γιατί τα χρειάζονται μαζί με τα αποθεματικά τους ο ...αριστερός Μπόγιας και ορισμένοι ραδιοτηλεοπτικοί επιχειρηματίες-φίλοι της κυβέρνησης, που θέλουν να φορτώσουν σε αυτά όλο το προσωπικό τους, ώστε να γλιτώσουν από τις εργοδοτικές εισφορές προς το ΙΚΑ κ.λ.π.

Προφανώς, διαφεύγει από όλους ότι για την τύχη του ιδιωτικού ΕΔΟΕΑΠ οι μόνοι που μπορούν να λάβουν αποφάσεις, είναι τα μέλη-μέτοχοί του και κανένας άλλος.  Αλλωστε, οι εργαζόμενοι των ΜΜΕ έχουν ήδη ξεκαθαρίσει πως τη μόνη ρύθμιση που μπορούν να δεχτούν, είναι αυτή της διασφάλισης της βιωσιμότητας των Ταμείων τους, της διατήρησης και επέκτασης του Αγγελιοσήμου και της δραστικής πάταξης της κλοπής του.

Οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση αποτελεί αιτία πολέμου, καθώς θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για τον κοινωνικό χαρακτήρα του ΕΔΟΕΑΠ, όταν μάλιστα το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης καλύπτει πάνω από 18.000 άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους και αποτελεί το μοναδικό στήριγμα για τον ασθενή, τον σκληρά εργαζόμενο, το συνταξιούχο και τον άνεργο.
Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν καλά ότι από το περασμένο καλοκαίρι, ορισμένοι ραδιοτηλεοπτικοί επιχειρηματίες έχουν εισηγηθεί με non paper στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παπά, όχι μόνο την ένταξη όλου του προσωπικού τους στα δημοσιογραφικά Ταμεία, αλλά και τη μείωση του μοναδικού πόρου που τα συντηρεί, του Αγγελιοσήμου, σε ποσοστό κάτω του 10% (από 20% που είναι σήμερα)…! Ως προκαταβολή για το «δώρο» που αναμένουν να τους κάνει η κυβέρνηση μέσω του νέου Ασφαλιστικού, παραχωρούν απλόχερα τα ραδιομικρόφωνα, τις εφημεριδοσελίδες τους και τον τηλεοπτικό τους χρόνο, σε διάφορους υπουργούς για να «ξεδιπλώνουν» χωρίς αντίλογο την κυβερνητική προπαγάνδα τους! 


Αλλωστε, ο σχεδιασμός κατασυκοφάντησης συνολικά του κλάδου ξεκίνησε από τις πρώτες μέρες του βίου αυτής της κυβέρνησης, η οποία παράλληλα εργάζεται ήδη πυρετωδώς για να δημιουργήσει τα νέα-δικά της "τζάκια" κυρίως στο χώρο των ΜΜΕ και των Έργων. Ως φαίνεται, δεν έχει διδαχθεί τίποτα από τους Πόπωτες και τους Κοσκωτάδες του ΠΑΣΟΚ…

Από τις συναντήσεις λοιπόν των εκπροσώπων του κλάδου στο υπουργείο Εργασίας, έγινε ξεκάθαρο ότι το σχέδιο υφαρπαγής των αποθεματικών του ΕΤΑΠ ΜΜΕ (ό,τι έχει απομείνει από τη ληστεία του PSI) είναι το μόνο ξεκάθαρο αυτής της κυβέρνησης, όπως άλλωστε και η χειραγώγηση της δημοσιογραφίας.

Το μόνο που προέκυψε ως θολή δέσμευση (θυμίζει …τυράκι για ποντικούς), είναι ότι θα διατηρηθεί ως επαγγελματικό (;) Ταμείο μόνον ο ΕΔΟΕΑΠ, για τον οποίο θα υπάρξει ένας κάποιος πόρος τύπου φόρου διαφήμισης αντί Αγγελιόσημου! Ωστόσο, ο νέος πόρος και η ζωή του ΕΔΟΕΑΠ, δεν αναμένεται να διαρκέσουν για πολύ, καθώς είναι βέβαιο ότι οι Διαφημιστές (στην επιτροπή «σοφών» του Κατρούγκλου για το Ασφαλιστικό εκπροσωπήθηκαν επάξια μέσω του καθηγητή Κρεμαλή, όπως και οι Ασφαλιστικές εταιρείες μέσω του Μ. Νεκτάριου), θα προσφύγουν και κατά του νέου πόρου στα δικαστήρια, με βάση πλέον τα καινούργια δεδομένα που θα προκύψουν από το νομοθέτημα της κυβέρνησης. Ετσι, ο ΕΔΟΕΑΠ θα μπορεί να κλείσει …ήσυχα περίπου ένα χρόνο μετά την ασφαλιστική απορύθμιση…!

Οι άξονες του νέου Ασφαλιστικού για τα ΜΜΕ

Με το ασφαλιστικό μόρφωμα Κατρούγκαλου, ουσιαστικά  νομιμοποιείται πολιτικά ο νόμος Λοβέρδου, ενώ προστίθενται και νέες επώδυνες διατάξεις.
Oι συνδικαλιστές δημοσιογράφοι, στις συναντήσεις που είχαν μαζί του, απέρριψαν το κείμενο, χαρακτηρίζοντάς το ως «μόρφωμα Κατρούγκαλου» και καταγγέλλοντας ότι:
* Εκτελεί εν ψυχρώ ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες.
* Απορρυθμίζει εργασιακές σχέσεις, ευνοώντας μόνον ελαστικές μορφές απασχόλησης.
* Ανοίγει το δρόμο σε απολύσεις (ακόμη και στους εργαζόμενους στα ταμεία που ενοποιεί).
* Είναι στα μέτρα των μεγαλο-εργοδοτών.
* Εχει στόχο να δημεύσει τα υπόλοιπα των αποθεματικών που έχουν γλιτώσει από το PSI.
* Κόβει προκαταβολικά συντάξεις και παροχές στις νέες γενιές των συνταξιούχων.
* Με το κόλπο της «προσωπικής διαφοράς» επιφέρει τελικό χτύπημα -μετά όσα συνέβησαν με τα προηγούμενα μνημόνια- σε όσους βγήκαν στη σύνταξη ως το 2014.

Σημειώνεται, πως στην τελευταία συνάντηση ούτε και ο Κατρούγκαλος δεν μπόρεσε να κρύψει τελικά, ότι με το λουκέτο στα δημοσιογραφικά Ταμεία καταργεί τη δημοσιογραφική ιδιότητα και τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της λειτουργίας του Τύπου. Και πώς να το κρύψει άλλωστε, αφού μετατρέπει τους δημοσιογράφους σε υπαλλήλους του εργοδότη ή της κυβέρνησης:

- Χωρίς συλλογικές συμβάσεις
- Χωρίς Κώδικα Δεοντολογίας
- Ευνοεί ένα νέο καρτέλ στην ενημέρωση και
- Παραδίδει τους πόρους των δημοσιογραφικών Ταμείων στη νέα διαπλοκή «αριστερών» εργολάβων και διαφημιστικούς ομίλους.


Ενδιαφέρον στιγμιότυπο της τελευταίας συνάντησης με την ΕΣΗΕΑ ήταν και η έκρηξη Κατρούγκαλου, που με ...συνταγματική ευγένεια (sic) αποχώρησε από το τραπέζι της σύσκεψης, αφήνοντας σύξυλο ακόμη και τον υφυπουργό του Τάσο Πετρόπουλο, όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με την κατηγορία ότι το κείμενό του ευνοεί τις διαφημιστικές εταιρίες και την ιδιωτική ασφάλιση, τη στιγμή μάλιστα που με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες της χώρας ελέγχονται πλέον από διεθνή χρηματοπιστωτικά κεφάλαια.

Βέβαια, η κίνηση Κατρούγκαλου να ...αποσυρθεί σε παρακείμενο παραβάν, έχει και δεύτερη "ανάγνωση": Θέλησε, δηλαδή, ο Κατρούγκαλος, να δείξει έτσι ως υπεύθυνο για τις διατάξεις που αφορούν κυρίως τα δημοσιογραφικά Ταμεία τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο, το δικηγορικό γραφείο του οποίου εξακολουθεί να χρησιμοποιεί η ΠΟΕΣΥ.

Μετά και τις εξελίξεις αυτές, η λήψη απόφασης για απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας είναι μονόδρομος, καθώς το κυβερνητικό μασάζ προς ορισμένους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους-λαγούς του κλάδου, τελείωσε άδοξα και οι εξαθλιωμένοι του Τύπου ή θα πεθάνουν ή θα εξεγερθούν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου