Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Εργοδοτικές "ρουκέτες" απειλούν τον ΕΔΟΕΑΠ

 


Επιχείρηση «άλωσης» του ΕΔΟΕΑΠ από τους εργοδότες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το τελευταίο διάστημα.

Οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών αφού «έχασαν» στο ΣτΕ τις προσφυγές που είχαν κάνει για την κατάργηση του πόρου του 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεών τους, τώρα επιχειρούν να βάλουν στον ΕΔΟΕΑΠ από την «πίσω πόρτα», προσωπικό ακόμα και ανεξάρτητων εταιρειών παραγωγής (!), χωρίς ωστόσο οι εταιρείες αυτές να πληρώνουν στον Οργανισμό το 2% του κύκλου εργασιών τους!

Πρόκειται για προσωπικό (τεχνικοί, δημοσιογράφοι, διοικητικοί υπάλληλοι) που εργαζόταν στους τηλεοπτικούς σταθμούς και το οποίο οι καναλάρχες απέλυσαν εν μία νυκτί, αμέσως μετά τη θεσμοθέτηση από τη σημερινή κυβέρνηση της μείωσης του αριθμού των 400 εργαζομένων, που θα έπρεπε υποχρεωτικά να διαθέτει κάθε σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας (σύμφωνα με το νόμο Παππά). Υπενθυμίζεται, ότι με την ίδια ρύθμιση, η σημερινή κυβέρνηση επέτρεψε στους καναλάρχες να συμπληρώνουν το νέο υποχρεωτικό αριθμό πέραν των 280 εργαζομένων (δηλαδή, άλλα 120 άτομα μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός 400) με προσωπικό όχι μόνο δικών τους εταιρειών παραγωγής, αλλά και ανεξάρτητων εταιρειών παραγωγής!

Προκειμένου να ολοκληρωθεί το «σχέδιό» τους, οι  εργοδότες …επέβαλαν στην απερχόμενη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ να συμπεριλάβει στο νέο Κανονισμό Υγείας του Οργανισμού την εξής πρόβλεψη:

«6. Στον ΕΔΟΕΑΠ ασφαλίζεται το προσωπικό επιχειρήσεων που συνδέονται με αδειούχους παρόχους περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης, εφόσον αυτό χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών σε θέσεις δημοσιογράφων και των αναγκών τεχνικής και διοικητικής υποστήριξης του συγκεκριμένου παρόχου και (β) το προσωπικό ανεξάρτητων εταιρειών παραγωγής, στις οποίες ο πάροχος περιεχομένου  επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης αναθέτει την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου, εφόσον αυτό χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών σε θέσεις δημοσιογράφων και των αναγκών τεχνικής και διοικητικής υποστήριξης του συγκεκριμένου παρόχου».

Πρόκειται για κείμενο που δεν υπάρχει όχι μόνο στο καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ, το οποίο αναφέρει ρητά ποιοι ασφαλίζονται σε αυτόν, αλλά ούτε και στο νόμο που διέπει τη λειτουργία του Οργανισμού.

Το κείμενο αυτό διαβιβάστηκε στη διοίκηση του Ταμείου μας από συγκεκριμένο διευθυντικό στέλεχος μεγάλου τηλεοπτικού ομίλου, μόλις τις τελευταίες μέρες. Δηλαδή, οι εργοδότες επιχειρούν μέσω του νέου Κανονισμού Υγείας να καταργήσουν το καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ, αλλά και το νόμο που διέπει τη λειτουργία του, επιβάλλοντας να ασφαλίζονται δωρεάν στον Οργανισμό εργαζόμενοι εταιρειών, που ενώ έχουν έσοδα από διαφημίσεις, πωλήσεις τηλεοπτικού περιεχομένου, από το ΕΚΟΜΕ κ.λ.π, δεν θα πληρώνουν ούτε ευρώ στο Ταμείο μας!

Όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος των εργοδοτών στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ, «οι εργαζόμενοι αυτοί ασφαλίζονταν παλιότερα στον ΕΔΟΕΑΠ και απλά με τη μεταφορά τους στις εταιρείες παραγωγής δεν θα διακοπεί η ασφάλισή τους»! Στις εύλογες αιτιάσεις μελών του Δ.Σ πώς θα γίνεται αυτό, χωρίς  οι εταιρείες παραγωγής –ακόμα και οι ανεξάρτητες που περιλαμβάνει το κείμενο των εργοδοτών-  να καταβάλουν στον ΕΔΟΕΑΠ το 2% του κύκλου των εργασιών τους, όπως  όλα τα ΜΜΕ, η απάντηση ήταν ότι «πρόκειται για εταιρείες των καναλιών που ήδη πληρώνουν το 2% στον ΕΔΟΕΑΠ»! Για τις ανεξάρτητες εταιρείες παραγωγής, ούτε κουβέντα…!

Επίσης, για το γεγονός ότι οι νυν εργαζόμενοι των εταιρειών παραγωγής απολύθηκαν κακήν κακώς από τα κανάλια και οδηγήθηκαν εκβιαστικά σε αυτές (μπροστά στον κίνδυνο να μείνουν άνεργοι), ο εκπρόσωπος των εργοδοτών απάντησε: «Είναι τυχεροί γιατί πήραν την αποζημίωση απόλυσής τους από τα κανάλια, συνεχίζουν να δουλεύουν και αν ξανααπολυθούν θα πάρουν και δεύτερη αποζημίωση απόλυσης»!

Σημειώνεται, ότι ο νέος Κανονισμός Υγείας του ΕΔΟΕΑΠ είχε ψηφιστεί κατ΄ άρθρο από τον περασμένο Μάϊο, χωρίς να υπάρχει η περιβόητη παράγραφος «6» (έξι) των εργοδοτών στο άρθρο 2. Σήμερα, ο νέος Κανονισμός επρόκειτο να εγκριθεί στο σύνολό του, έπειτα από τις διορθώσεις που είχαν γίνει και τις παρεμβάσεις των νομικών. Αντί γι αυτό, έκπληκτα τα μέλη του Δ.Σ αντίκρισαν  το κείμενο των εργοδοτών να φιγουράρει στον προς ψήφιση Κανονισμό. Πέντε μέλη του Δ.Σ απαίτησαν να αφαιρεθεί  το επίμαχο κείμενο (μαζί με άλλες πονηρές προσθήκες) από το νέο Κανονισμό Υγείας, προκειμένου ο Κανονισμός να συζητηθεί και να ψηφιστεί . Όμως, ο πρόεδρος του Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ Στ, Καπάκος, επέμενε να τεθεί σε ψηφοφορία η παράγραφος των εργοδοτών. Το αποτέλεσμα ήταν να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση ο πρόεδρος του ΤΥΠ Μάρκος Γκανάς και τα μέλη του Δ.Σ, Νίκος Καρούντζος, Άντζυ Σταθάτου, Κώστας Ντελέζος και Κωνσταντίνος Δαυλός.

Ας δούμε όμως τι ακριβώς κρύβει η περιβόητη διάταξη των εργοδοτών που παρεισέφρησε ξαφνικά στο νέο Κανονισμό Υγείας του ΕΔΟΕΑΠ:

1.  Ανοίγει διάπλατα την πόρτα στις εταιρίες παραγωγής ώστε να ασφαλίζουν το σύνολο του προσωπικού τους στον ΕΔΟΕΑΠ, χωρίς να καταβάλλουν την εισφορά του 2% επί του κύκλου εργασιών τους! Και αυτό χωρίς καμιά αναλογιστική μελέτη. Εάν συμβεί αυτό, θα έχει ως άμεση συνέπεια να οδηγηθεί ακόμα και ο κλάδος Υγείας σε κατάρρευση και να εκμηδενιστούν οι συντάξεις και τα εφάπαξ, λόγω αύξησης του αριθμού των ασφαλισμένων, χωρίς να εισπράττονται τα ανάλογα έσοδα.

2.  Αποτελεί «δώρο» στους εργοδότες οι οποίοι αφού έχασαν τις προσφυγές κατά του 2% στο ΣτΕ, τώρα από την «πίσω πόρτα» επιχειρούν να μεταφέρουν τους εργαζόμενους των καναλιών σε εταιρίες παραγωγής, χωρίς να πληρώνουν τα αναλογούντα στον ΕΔΟΕΑΠ.

3.  Εναρμονίζουν την ασφάλιση των ανέργων με τις διατάξεις του ΕΦΚΑ κάνοντας τον ΕΔΟΕΑΠ, ΕΦΚΑ.

4.  Νομιμοποιούν την εκ περιτροπής απασχόληση, αλλά και την ημιαπασχόληση, κάνοντας ένα ακόμα δώρο στους εργοδότες και παραβιάζοντας τη διάταξη του καταστατικού που τους υποχρεώνει, ανεξαρτήτως σύμβασης, να καταβάλλουν εισφορές ίσες με τις προβλεπόμενες για τον ελάχιστο μισθό που προβλέπεται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

5.  Δεν υπάρχει καμία αναλογιστική μελέτη, η οποία (εάν υπήρχε) θα αποκάλυπτε την τεράστια αύξηση δαπανών του ΕΔΟΕΑΠ και κατ΄ ουσίαν την κατάρρευση και των τριών κλάδων (Υγεία, Επικούρηση, Εφάπαξ).

6.  Καταστρατηγείται βάναυσα  το καταστατικό αλλά και ο νόμος  με τον οποίο ρυθμίζεται η λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ.

 Να σημειωθεί στο σημείο αυτό, ότι σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ήδη εταιρεία παραγωγής τηλεοπτικού περιεχομένου, που ασφαλίζει παράνομα το προσωπικό της στον ΕΔΟΕΑΠ (περισσότερα λίαν συντόμως).

Πάντως, η προαναφερθείσα διάταξη δεν είναι το μοναδικό «ρουσφέτι» της απερχόμενης διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ προς τους εργοδότες. Μόλις πρόσφατα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ η νέα «σύμβαση» με το θεραπευτήριο «ΥΓΕΙΑ» (Ειδική Συμφωνία τη «βάφτισε» η πλειοψηφία), που έχει ως βάση της τη σύμβαση με το Ερρίκος Ντυνάν, προσαυξημένη κατά 20%! Σε αντίθεση με την έως τώρα πρακτική, το «ΥΓΕΙΑ» αρνήθηκε να δώσει στον ΕΔΟΕΑΠ αναλυτικό πίνακα με το κοστολόγιο για τις ιατρικές πράξεις. Αυτό, είναι βέβαιο ότι  θα οδηγήσει σε  ανελέητο «χαράτσωμα» των ανυποψίαστων ασφαλισμένων που θα καταφεύγουν στο «ΥΓΕΙΑ», λόγω της σύμβασης, αλλά κατά την έξοδό τους από αυτό, θα βρίσκονται αντιμέτωποι με υπερκοστολογήσεις.

Το βέβαιο είναι ότι η συγκεκριμένη σύμβαση έρχεται να λειτουργήσει ως «συμπλήρωμα» της ασφαλιστικής κάλυψης που παρέχει στο «ΥΓΕΙΑ» ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, η οποία έχει συνάψει συμβόλαιο με μεγάλο τηλεοπτικό όμιλο…