Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Η νέα αθλητική σεζόν στην Cosmote TV





Πλούσιο αθλητικό πρόγραμμα σε όλα τα σπορ, έρχεται από τη νέα τηλεοπτική σεζόν στην COSMOTE TV, με πάνω από 30 διοργανώσεις, προσφέροντας 8.000 ώρες live προγράμματος τον χρόνο. Επίσης, από το Σάββατο 25 Αυγούστου θα βρίσκεται στον αέρα το νέο κανάλι COSMOTE SPORT 9HD, που θα φιλοξενεί τις live μεταδόσεις της COSMOTE TV, όταν υπάρχει παράλληλη δράση σε όλα τα κανάλια.  
Τα 10 κανάλια COSMOTE SPORT HD, μαζί με τα κανάλια FOX Sports HD, Nautical Channel HD, Ginx E Sports και Outdoor Channel HD, είναι διαθέσιμα για θέαση μέσα από το κινητό, το tablet ή τον υπολογιστή, live ή on demand, μέσω της υπηρεσίας COSMOTE TV GO, από οποιοδήποτε δίκτυο σταθερής ή κινητής, με το πακέτο COSMOTE TV GO Sports.

Στο ποδόσφαιρο, τα κανάλια COSMOTE SPORT θα καλύψουν σε αποκλειστικότητα όλο το UEFA Champions League, που κάνει πρεμιέρα με τα Playoffs στις 21-22/8 (συμπεριλαμβανομένων και των αγώνων της ΑΕΚ με την Βίντι και του ΠΑΟΚ με την Μπενφίκα) και όλο το UEFA Europa League, με τη σέντρα να είναι προγραμματισμένη στις 20/9, ενώ η δράση της νεοσύστατης διοργάνωσης UEFA Nations League ξεκινά στις 6/9 (ξεχωρίζουν οι -εκτός έδρας- αγώνες της Εθνικής Ελλάδας με την Εσθονία και την Ουγγαρία, στις 8/9 & 11/9 αντίστοιχα, καθώς και οι αγώνες Γερμανία-Γαλλία 6/9, Αγγλία-Ισπανία 8/9 & Πορτογαλία-Ιταλία 10/9). Η COSMOTE TV έχει εξασφαλίσει και τα διεθνή φιλικά από τις 6/9, όπου ξεχωρίζουν οι αναμετρήσεις Πορτογαλία-Κροατία (6/9) και Αγγλία-Ελβετία (11/9).
Πλούσια δράση, με πληθώρα ζωντανών μεταδόσεων, έρχεται και στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου Premier League, LaLiga Stantander, Bundesliga, Bundesliga 2 και Liga NOS.
Ο «θεσμός των εκπλήξεων», το Κύπελλο Ελλάδας ποδοσφαίρου, παίζει μπάλα και φέτος στην COSMOTE TV. Τα κανάλια COSMOTE SPORT θα μεταδώσουν αποκλειστικά και σε high definition τις αναμετρήσεις της διοργάνωσης, όπου όλα μπορούν να συμβούν.
Στο μπάσκετ, το NBA κάνει πρεμιέρα τον Οκτώβριο αποκλειστικά στην COSMΟΤΕ TV, με ακόμη περισσότερους αγώνες στην primetime ζώνη (NBA Saturdays & NBA Sundays), όπως και οι εντός έδρας αγώνες των KAE Παναθηναϊκός, ΚΑΕ Ολυμπιακός και ΚΑΕ ΑΕΚ για την Basket League. Η COSMOTE TV επίσης μεταδίδει κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, στα οποία -από φέτος- προστίθεται και η VTB League, που εξασφάλισε για τους συνδρομητές της.

Η ΕΡΤ ΝΕΤ αποκτά ψηφιακό δίκτυο τέσσερα χρόνια μετά το λουκέτο!


Το τέλος της εξάρτησης της ΕΡΤ από την Digea

Στη θυγατρική εταιρεία της ΕΡΤ ΝΕΤ αναμένεται να περάσει, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της στήλης, το ολοκληρωμένο ψηφιακό δίκτυο πομπών της ΕΡΤ. Η ενεργοποίηση της θυγατρικής εταιρείας δικτύου θα λάβει το πράσινο φως μετά την ολοκλήρωση της προμήθειας των συνολικά 155 ψηφιακών πομπών της εταιρείας Netscape Solutions. Το Ελεγκτικό Συνέδριο με απόφασή του την περασμένη εβδομάδα ενέκρινε τους όρους του διαγωνισμού και το κείμενο της σύμβασης μεταξύ ΕΡΤ και εταιρείας, βάζοντας έτσι τέλος στην πολυτάραχη ιστορία της απόκτησης αυτόνομου ψηφιακού δικτύου από την κρατική τηλεόραση μετά το λουκέτο της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Από την 1η Ιανουαρίου 2019 η ΕΡΤ θα ολοκληρώσει πλήρως το ψηφιακό της δίκτυο.
Η ολοκλήρωση της ανάθεσης πέρασε κυριολεκτικά από 40 κύματα, καθώς σε τέσσερα χρόνια χρειάστηκε να γίνουν συνολικά έξι διαγωνισμοί, δύο επί ημερών της ΝΕΡΙΤ και άλλοι τέσσερις μετά το 2015,  ενώ στον τελευταίο διαγωνισμό έγινε μειώθηκε ο αριθμός των πομπών. Από τους 320 αρχικά επιλέχθηκε να γίνει προμήθεια για 135 έναντι αρχικού ποσού 1,55 εκατ. ευρώ. Η Netscape Solutions ωστόσο κατέθεσε προσφορά 1,149 εκατ. ευρώ, οπότε η ΕΡΤ θα παραγγείλει και άλλους 20 ψηφιακούς πομπούς. Η απόκτηση των νέων ψηφιακών πομπών θα σπάσει επιτέλους την εξάρτησή της από τον ιδιώτη πάροχο της Digea, με τον οποίο έχει σύμβαση μεταφοράς του σήματος για τα τέσσερα τηλεοπτικά της κανάλια (ΕΡΤ1, ΕΡΤ 2, ΕΡΤ 3 και Βουλή) στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Να σημειωθεί ότι η ΕΡΤ είναι ήδη αυτόνομη ψηφιακά από την Digea για τρεις μεγάλες περιφέρειες της χώρας, καθώς από το 2015 – 2016 είχε ενεργοποιήσει τα κέντρα εκπομπής σε Αττική, Έβρο και Πελοπόννησο. Συνολικά διαθέτει σε 69 κέντρα εκπομπής δικούς της ψηφιακούς πομπούς και σε άλλα 87 σημεία εκπομπής εκπέμπει μέσω του δικτύου της Digea.
Μέρος της νέας προμήθειας θα χρησιμοποιηθεί για την ψηφιακή εκπομπή και του δεύτερου πακέτου καναλιών της ΕΡΤ, δηλαδή των διεθνών σταθμών BBC, Deutsche Welle, TV5 και ΡΙΚ.

Σε UniSystems και Όμιλο ΟΤΕ κατακυρώθηκαν δύο έργα πληροφορικής




Η ένωση εταιρειών UniSystems-ΟΤΕ ανέλαβε μέσω διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού ως 1ος στην κατάταξη ανάδοχος, τις Συμβάσεις Πλαίσιο για τη διαχείριση, υποστήριξη και αναβάθμιση των επιχειρησιακών εφαρμογών και τεχνολογικών υποδομών (Lot 1), καθώς επίσης και την παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών (Lot 2) στον Οργανισμό Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ACER). Ο συνολικός προϋπολογισμός των δύο πλαισιακών συμβάσεων ανέρχεται στα €25 εκατ. για μέγιστη διάρκεια 8 ετών.
Ο Chief Commercial Officer Business Segment Ομίλου ΟΤΕ, κ. Γρηγόρης Χριστόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Ο Όμιλος ΟΤΕ, μέσα από την έντονη δραστηριοποίησή του στον τομέα του IT Integration, έχει αποδείξει πως διαθέτει το μέγεθος, την τεχνογνωσία και την αξιοπιστία να υλοποιεί σύνθετα έργα. Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι που αυτό αναγνωρίζεται και εκτός συνόρων, με την ανάληψη ενός σημαντικού έργου για τον καθιερωμένο ευρωπαϊκό οργανισμό ACER. Με την τεχνολογία φτιάχνουμε ένα κόσμο καλύτερο για όλους».
Ο κ. Νίκος Ψιμόγιαννος, International Business Unit Director, UniSystems, δήλωσε: «Η διαχείριση της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτεί ένα ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο που θα κατευθύνει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών προς ένα ολοκληρωμένο ενεργειακό σύστημα στην Ευρώπη, ενισχύοντας παράλληλα την ανταγωνιστική της θέση στην παγκόσμια αγορά. Η πληροφορική έχει τη δυναμική να σταθεί πολύτιμος αρωγός του όλου εγχειρήματος και είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Εταιρεία μας, μέσω της συγκεκριμένης ένωσης εταιρειών, έχει επιλεγεί ως συνεργάτης του Οργανισμού για την αναβάθμιση των σημαντικών συστημάτων του
Στο πλαίσιο του Lot 1, ανατέθηκε στην ένωση εταιρειών UniSystems-ΟΤΕ, ως 1ου στην κατάταξη αναδόχου, η διαχείριση, τεχνική υποστήριξη, επέκταση-αναβάθμιση τόσο του πληροφοριακού συστήματος ACER REMIT Information System (ARIS), όσο και της πληροφοριακής υποδομής που το φιλοξενεί. Η πλατφόρμα ARIS λειτουργεί ως εργαλείο για τη συλλογή, επεξεργασία και παρακολούθηση στοιχείων που αφορούν τις αγορές ενέργειας των χωρών της ΕΕ.
Επιπλέον, ανατέθηκε στην ένωση εταιρειών UniSystems-ΟΤΕ, ως 1ου στην κατάταξη αναδόχου για το Lot 2, η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών που αφορούν στην εφαρμογή και λειτουργία των πλαισίων ασφάλειας πληροφοριών και διαχείρισης ποιότητας της πλατφόρμας ARIS και υποστήριξη εμπειρογνωμόνων για τη διακυβέρνηση, διαχείριση και επίλυση θεμάτων σχετικών με την ανάπτυξη, εφαρμογή και λειτουργία της πλατφόρμας.
Ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) της Ευρωπαϊκής Ένωσης εργάζεται για μια ανταγωνιστική, βιώσιμη, ασφαλή και διαφανή εσωτερική αγορά ενέργειας προς όφελος όλων των καταναλωτών στην ΕΕ. Για το σκοπό αυτό, ο Οργανισμός συνεργάζεται στενά με τους εθνικούς ρυθμιστικούς οργανισμούς, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τις ενώσεις των ενδιαφερόμενων μερών και τους συμμετέχοντες στην αγορά.

Τα mobile banking trojans άγγιξαν μεγέθη ρεκόρ το 2ο τρίμηνο



Τα Mobile banking Trojans έφτασαν ψηλά στη λίστα των ψηφιακών πονοκεφάλων στο 2ο τρίμηνο του 2018. Ο αριθμός των πακέτων εγκατάστασης για το mobile banking – τροποποιήσεις που βοηθούν τους επιτιθέμενους να αποφύγουν την ανίχνευση με λύσεις ασφάλειας και να επεκτείνουν το οπλοστάσιό τους – κορυφώθηκε σε πάνω από 61.000. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα ιστορικό υψηλό: Πάνω από τριπλάσια ανάπτυξη σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2018 και διπλάσια από τις εγκαταστάσεις σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2017. Αυτό είναι μόνο ένα από τα κυριότερα συμπεράσματα από την έκθεση της Kaspersky Lab για την εξέλιξη απειλών IT το δεύτερο τρίμηνο.
Τα Mobile banking Trojans αποτελούν ένα από τους πιο κακόφημους τύπους κακόβουλου λογισμικού, καθώς έχουν σχεδιαστεί για να κλέβουν χρήματα απευθείας από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των χρηστών κινητής τηλεφωνίας. Αυτός ο τύπος επίθεσης είναι ελκυστικός για τους κυβερνοεγκληματίες από όλο τον κόσμο που αναζητούν ένα εύκολο κέρδος. Το κακόβουλο λογισμικό συνήθως μεταμφιέζεται ως νόμιμη εφαρμογή για να προσελκύσει τους ανθρώπους να το εγκαταστήσουν. Μόλις η τραπεζική εφαρμογή κυκλοφορήσει, το Trojan εμφανίζει τη δική του διεπαφή καλύπτοντας τη διεπαφή της τραπεζικής εφαρμογής. Όταν ο χρήστης εισάγει τα στοιχεία του, το κακόβουλο λογισμικό κλέβει τις πληροφορίες.
Το πρώτο τρίμηνο του 2018 παρουσίασε μια μαζική εισροή αυτών των τύπων Trojan σε 61.045, το οποίο είναι ιστορικά υψηλό ποσό κατά την περίοδο που η Kaspersky Lab παρατηρεί τέτοιες απειλές. Η μεγαλύτερη συμβολή στον αριθμό πραγματοποιήθηκε από τους δημιουργούς του Trojan Hqwar, με περίπου τις μισές από τις νέες τροποποιήσεις που ανακαλύφθηκαν σχετικά με αυτό το κακόβουλο λογισμικό. Το Trojan Agent κατέλαβε τη δεύτερη θέση με περίπου 5.000 πακέτα.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2018, οι τρεις κορυφαίες χώρες με το μεγαλύτερο μερίδιο χρηστών που δέχτηκαν επίθεση με κακόβουλο λογισμικό κινητής τηλεφωνίας, ως ποσοστό όλων των χρηστών που δέχθηκαν επιθέσεις ήταν οι εξής: ΗΠΑ (0,79%), Ρωσία (0,7%) και Πολωνία (0,7%). Η Ρωσία και οι Η.Π.Α. άλλαξαν θέσεις σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2018, ενώ η Πολωνία σημείωσε πτώση από την 9η θέση στην 3η – κυρίως λόγω της ενεργού διανομής τροποποιήσεων Trojans.AndroidOS.Agent.cw και Trojan-Banker.AndroidOS.Marcher.w.
Σύμφωνα με τους ειδικούς της Kaspersky Lab, τέτοιοι υψηλοί αριθμοί θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος μιας παγκόσμιας τάσης ανάπτυξης κακόβουλου λογισμικού για κινητά, καθώς ο συνολικός αριθμός πακέτων εγκατάστασης κακόβουλων προγραμμάτων κινητής τηλεφωνίας αυξήθηκε επίσης κατά 421.000 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
 «Το τοπίο απειλών κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους μάς δημιουργεί πολλές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των χρηστών κινητής τηλεφωνίας. Η συνολική αύξηση των πακέτων εγκατάστασης κακόβουλου λογισμικού για κινητά – ειδικά σε σχέση με τις τραπεζικές εργασίες – καταδεικνύει ότι οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου δημιουργούν συνεχώς νέες τροποποιήσεις στο κακόβουλο λογισμικό τους, ώστε να καταστούν πιο εξελιγμένες και διακριτικές στον εντοπισμό τους από την ψηφιακή ασφάλεια. Ο χρήστης και ο κλάδος θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί τους ερχόμενους μήνες, καθώς η τάση συνεχίζει να αυξάνεται», σημειώνει ο Victor Chebyshev, ειδικός ασφαλείας στην Kaspersky Lab.
Άλλα στατιστικά στοιχεία online απειλών από την έκθεση του δεύτερου τριμήνου του 2018 περιλαμβάνουν:
  • Οι λύσεις της Kaspersky Lab ανίχνευσαν και απώθησαν 962.947.023 κακόβουλες επιθέσεις από διαδικτυακούς πόρους που βρίσκονται σε 187 χώρες σε όλο τον κόσμο (αύξηση άνω του 20% έναντι προηγούμενης περιόδου).
  • 913.075 μοναδικές διευθύνσεις URL αναγνωρίστηκαν ως κακόβουλες από τα στοιχεία προστασίας από ιούς ιστού (αύξηση άνω του 24% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο).
  • Προσπάθειες μολύνσεων από κακόβουλο λογισμικό που στοχεύει να κλέψει χρήματα μέσω ηλεκτρονικής πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς καταγράφηκαν σε 215.762 υπολογιστές χρηστών (αύξηση άνω του 5% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο).
  • Το αρχείο εντοπισμού ιών της Kaspersky Lab ανίχνευσε συνολικά 192.053.604 μοναδικά κακόβουλα και δυνητικά ανεπιθύμητα αντικείμενα (πάνω από δύο τοις εκατό αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο).
  • Τα προϊόντα ασφαλείας της Kaspersky Lab ανίχνευσαν επίσης 1.744.244 κακόβουλα πακέτα εγκατάστασης (αύξηση σχεδόν 32% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο).
Για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης, συνιστάται στους χρήστες να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες:
  • Εγκαταστήστε εφαρμογές μόνο από αξιόπιστες πηγές, ιδανικά – από το επίσημο κατάστημα εφαρμογών.
  • Ελέγξτε τα δικαιώματα που ζητούνται από την εφαρμογή – αν δεν αντιστοιχούν στην εργασία της εφαρμογής (π.χ. ένας αναγνώστης ζητά πρόσβαση στα μηνύματα και τις κλήσεις σας), αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη μιας αδίστακτης εφαρμογής.
  • Χρησιμοποιήστε μια ισχυρή λύση ασφάλειας που θα σας προστατεύσει από το κακόβουλο λογισμικό και τις ενέργειές του. Η δωρεάν έκδοση του Kaspersky Internet Security για Android μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις.
  • Μην ανοίγετε συνδέσμους από ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  • Μην εκτελέσετε τη διαδικασία rooting της συσκευής, διότι θα παρέχει στους κυβερνοεγκληματίες απεριόριστες δυνατότητες.

Huawei: οικονομικά αποτελέσματα 1ου εξαμήνου 2018



Το Τμήμα Καταναλωτικών Συσκευών της Huawei (Consumer Business Group – CBG) της Huawei ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματά του για το πρώτο εξάμηνο του 2018. Η εταιρεία σημείωσε σταθερή ανάπτυξη, με τις παγκόσμιες πωλήσεις smartphone να ξεπερνάνε τα 95 εκατομμύρια συσκευές. Σύμφωνα με την IDC, η Huawei πλέον αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο κατασκευαστή smartphone για το 2ο τρίμηνο του έτους, με το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς της να αγγίζει το 15,8%.
Ο Richard Yu, CEO του Huawei Consumer Business Group, δήλωσε, ‘’Οι τελευταίοι έξι μήνες ήταν εξαιρετικοί για το Huawei CBG, καθώς η εταιρεία γνώρισε ισχυρή ανάπτυξη σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται αλλά και σε όλες τις σειρές προϊόντων της. Η επιτυχία μας οφείλεται στην αφοσίωση για καινοτομία και κυρίως στους καταναλωτές. Μελλοντικά, η Huawei θα συνεχίσει να εστιάζει στην βελτίωση των προϊόντων και υπηρεσιών της, δίνοντας έμφαση στην on-device AI τεχνολογία, το cloud και στο ευρύτερο οικοσύστημα της Huawei.’’
Ανασκόπηση πρώτου εξαμήνου
  • Σειρά HUAWEI P20: Συνδυάζοντας την τέχνη με την τεχνολογία, η σειρά P20 γνώρισε θερμή ανταπόκριση από τους καταναλωτές που δίνουν έμφαση στη μόδα και το στυλ. Οι παγκόσμιες πωλήσεις της σειράς Huawei P20 ξεπέρασαν τις 9 εκατομμύρια συσκευές,
  • Σειρά HUAWEI Mate 10: Η τελευταία σειρά HUAWEI Mate έθεσε τις τάσεις στο mobile AI και ενδυνάμωσε την θέση της εταιρείας στην αγορά των high-end συσκευών με παγκόσμιες πωλήσεις που ξεπερνούν τις 10 εκατομμύρια συσκευές
  • HUAWEI P Smart: Παγκοσμίως, ο αριθμός των χρηστών που χρησιμοποιούν P Smart smartphones έχει υπερβεί τα 50 εκατομμύρια, συνεισφέροντας στην ανάπτυξη της αγοράς των mid-range smartphone. Οι συνολικές πωλήσεις της σειράς nova αυξήθηκαν κατά 60% σε σύγκριση με το περασμένο έτος,
  • Τα wearables της Huawei κατόρθωσαν αξιοσημείωτη αύξηση της τάξεως του 147% σε σύγκριση με το περασμένο έτος
  • Το λιανικό εμπόριο έχει αναπτυχθεί και πλέον λειτουργούν 53.000 Huawei καταστήματα και 3.500 καταστήματα Huawei Experience, σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εταιρεία σχεδιάζει την υποστήριξη του δικτύου λιανικής της προσθέτοντας επιπλέον 10.000 καταστήματα καθώς και 700 Experience Stores σε όλον τον κόσμο πριν το τέλος του 2018.
Η αναγνωρισιμότητα του brand γνωρίζει ανοδική τάση
Η εντυπωσιακή απόδοση των ναυαρχίδων και των mid-range smartphones της Huawei έχει βελτιώσει σημαντικά την αξία του brand της Huawei: Η Huawei κατέλαβε την 25η θέση στη λίστα Brand Finance’s Global 500 2018 , την 48η θέση στην λίστα BrandZ’s Top 100 Most Valuable Global Brands καθώς και την 79η θέση στην λίστα Forbes’ Most Valuable Brands. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η Huawei ήταν η μοναδική κινέζικη εταιρεία που κατάφερε να συμπεριληφθεί στην λίστα top 100 του Forbes για το 2018.

Kaspersky Lab DDoS Intelligence: εκτυπωτές, eSports και κρυπτονομίσματα




Η Kaspersky Lab δημοσίευσε την έκθεσή της για τις υποβοηθούμενες από botnet επιθέσεις για το δεύτερο τρίμηνο του 2018. Τους τελευταίους τρεις μήνες, οι ειδικοί της εταιρείας έχουν παρατηρήσει ότι οι ψηφιακοί εγκληματίες ανακαλούν παλαιότερα τρωτά σημεία, χρησιμοποιούν κάμερες και εκτυπωτές για επιθέσεις DDoS, επεκτείνουν τη λίστα τους με θύματα και δημιουργούν έσοδα από τις προσπάθειές τους μέσω κρυπτονομισμάτων.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2018, τα DDoS botnet επιτέθηκαν σε online πόρους σε 74 χώρες. Για πρώτη φορά στην ιστορία των αναφορών DDoS Intelligence, το Χονγκ Κονγκ βρέθηκε μεταξύ των τριών χωρών που δέχτηκαν τις περισσότερες επιθέσεις καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση: το μερίδιό του πενταπλασιάστηκε και αντιστοιχεί στο 17% του συνόλου των υποβοηθούμενων από botnet επιθέσεων DDoS. Η Κίνα και οι ΗΠΑ παρέμειναν στην πρώτη και τρίτη θέση αντίστοιχα, ενώ η Νότια Κορέα βρίσκεται στην τέταρτη θέση. Οι πόροι που δέχτηκαν τις περισσότερες επιθέσεις στο Χονγκ Κονγκ φιλοξενούν υπηρεσίες και πλατφόρμες cloud computing. Είναι ενδιαφέρον ότι το δεύτερο τρίμηνο είδε το Χονγκ Κονγκ να αντικαθίσταται από το Βιετνάμ στις κορυφαίες δέκα χώρες που φιλοξενούν τους πιο ενεργούς C & C servers. Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, ήταν ο ηγέτης αυτής της βαθμολογίας, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ (45%) των ενεργών botnet C & C servers κατά την περίοδο αναφοράς.
Η δραστηριότητα των Windows-based DDoS μειώθηκε κατά σχεδόν επτά φορές, ενώ η δραστηριότητα των Linux-based botnet αυξήθηκε κατά 25%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα Linux bots να αντιπροσωπεύουν το 95% του συνόλου των επιθέσεων DDoS στο τρίμηνο, γεγονός που προκάλεσε επίσης απότομη αύξηση του μεριδίου των SYN flood επιθέσεων – από 57% σε 80%.
Κατά την περίοδο αναφοράς, οι ψηφιακοί εγκληματίες άρχισαν να χρησιμοποιούν μερικά πολύ παλιά τρωτά σημεία στις επιθέσεις τους. Για παράδειγμα, οι ειδικοί ανέφεραν ότι οι επιθέσεις DDoS περιλαμβάνουν ευπάθεια στο πρωτόκολλο Universal Plug-and-Play που είναι γνωστό από το 2001, ενώ η ομάδα Kaspersky DDoS Protection παρατήρησε μια οργανωμένη επίθεση χρησιμοποιώντας ευπάθεια στο πρωτόκολλο CHARGEN που έχει περιγραφεί ήδη από το 1983. Ανεξάρτητα από τη μεγάλη διάρκεια υπηρεσίας και το περιορισμένο πεδίο εφαρμογής του πρωτοκόλλου, πολλοί ανοικτοί CHARGEN servers μπορούν να βρεθούν στο διαδίκτυο. Πρόκειται κυρίως για εκτυπωτές και φωτοαντιγραφικά μηχανήματα.
Ωστόσο, η τελειοποίηση των παλαιών τεχνικών δεν εμπόδισε τους ψηφιακούς εγκληματίες να δημιουργήσουν νέα botnets. Για παράδειγμα, στην Ιαπωνία χρησιμοποιήθηκαν 50.000 κάμερες παρακολούθησης για την πραγματοποίηση επιθέσεων DDoS.
Μία από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους για τη δημιουργία εσόδων από επιθέσεις DDoS παραμένει η στόχευση κρυπτονομισμάτων και συναλλαγματικών ισοτιμιών. Μια τυπική περίπτωση είναι αυτή του κρυπτονομίσματος Verge, κατά την οποία οι χάκερ επιτέθηκαν σε μερικές «δεξαμενές εξόρυξης» κλέβοντας 35 εκατομμύρια XVGs.
Οι πλατφόρμες παιχνιδιών εξακολουθούν να είναι στόχος επιθέσεων, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των eSports τουρνουά. Επιπλέον, σύμφωνα με την Kaspersky Lab, οι επιθέσεις DDoS δεν επηρεάζουν μόνο τους servers παιχνιδιών (που συχνά γίνονται με στόχο την απαίτηση λύτρων για να μην διαταράξουν τον διαγωνισμό), αλλά και τους ίδιους τους παίκτες που συνδέονται από τις δικές τους πλατφόρμες. Μια οργανωμένη επίθεση DDoS σε βασικούς παίκτες μιας ομάδας μπορεί εύκολα να οδηγήσει στην απώλεια και την εξάλειψη μιας ομάδας από ένα τουρνουά. Οι ψηφιακοί εγκληματίες χρησιμοποιούν παρόμοιες τακτικές για να κερδίζουν χρήματα από επιθέσεις σε streamers – κανάλια για streaming σε μεταδόσεις βιντεοπαιχνιδιών. Ο ανταγωνισμός σε αυτόν τον τομέα είναι έντονος και με τη χρήση επιθέσεων DDoS οι ψηφιακοί εγκληματίες μπορούν να παρεμβαίνουν στις online εκπομπές και, συνεπώς, στα κέρδη του streamer.
«Μπορούν να υπάρξουν διαφορετικά κίνητρα για επιθέσεις DDoS – πολιτική ή κοινωνική διαμαρτυρία, προσωπική εκδίκηση, ανταγωνισμός. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι συνηθισμένοι να κερδίζουν χρήματα, γι’ αυτό και οι ψηφιακοί εγκληματίες επιτίθενται συνήθως σε εκείνες τις εταιρείες και υπηρεσίες όπου «παίζονται» μεγάλα χρηματικά ποσά. Οι επιθέσεις DDoS μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προπέτασμα καπνού για να κλέψουν χρήματα ή να ζητήσουν λύτρα για την απενεργοποίηση μιας επίθεσης. Τα χρηματικά ποσά που αποκτήθηκαν ως αποτέλεσμα εκβιασμού ή κλοπής μπορεί να ανέλθουν σε δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες, ακόμη και εκατομμύρια δολάρια. Στο πλαίσιο αυτό, η προστασία από επιθέσεις DDoS μοιάζει με μια πολύ καλή επένδυση», σχολιάζει ο Alexey Kiselev, Project Manager στην ομάδα Kaspersky DDoS Protection.
Η λύση Kaspersky DDoS Protection συνδυάζει την εκτεταμένη τεχνογνωσία της Kaspersky Lab για την καταπολέμηση των ψηφιακών επιθέσεων και τις μοναδικές εξελίξεις που αναπτύσσονται στο εσωτερικό εταιρείας. Η λύση αυτή προστατεύει από όλους τους τύπους επιθέσεων DDoS ανεξάρτητα από την πολυπλοκότητα, τη δύναμη ή τη διάρκεια τους.

Στο 35,2% η διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων στον πληθυσμό





Η διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων στον πληθυσμό, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) για το τέλος του 2017 έχει φθάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο (35,2%). Με βάση το DESI (Digital Economy and Society Index), η Ελλάδα από τα μέσα του 2017 βρισκόταν δύο θέσεις πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ποσοστό διείσδυσης σταθερής ευρυζωνικής πρόσβασης, κατέχοντας την 10η θέση ανάμεσα στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ.
Οι ευρυζωνικές συνδέσεις ήταν 3.795.410, σημειώνοντας αύξηση περίπου 1,5% κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του προηγούμενους έτους και 2,9% στο εξάμηνο. Τα παραπάνω στοιχεία συνιστούν αναμφισβήτητα καλή είδηση ωστόσο να σημειώσουμε ότι η χώρα υστερεί σημαντικά σε υποδομές δικτύων νέας γενιάς οι οποίες τώρα υλοποιούνται, ενώ υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση μεταξύ των ονομαστικών και πραγματικών ταχυτήτων σύνδεσης στο διαδίκτυο.
Αναφορικά με την κινητή ευρυζωνικότητα τα στοιχεία είναι επίσης σε θετική τροχιά καθώς το σύνολο των ενεργών συνδρομητών κινητών τηλεπικοινωνιών, που έκαναν χρήση υπηρεσιών δεδομένων στο Διαδίκτυο στο τέλος του 2017, ανήλθε σε 7.074.933 έναντι 6.377.352 στα μέσα του έτους. Από αυτούς οι 440.761 έκαναν χρήση καρτών για πρόσβαση στο Διαδίκτυο (datacards) και οι 5.784.042 είτε προμηθεύτηκαν πακέτο δεδομένων Διαδικτύου επιπρόσθετα σε πακέτο κινητής τηλεφωνίας (add-on) είτε έκαναν χρήση υπηρεσιών δεδομένων Διαδικτύου μέσω προγραμμάτων κινητής που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο με ενιαία χρέωση (bundle). Οι υπόλοιποι 850.130 έκαναν χρήση υπηρεσιών δεδομένων μέσω προγραμμάτων κινητής που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο (χρέωση ανά μονάδα).
Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση του ποσοστού πληθυσμιακής κάλυψης δικτύων 4G κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες κατά τη διάρκεια του 2017 (98% στο τέλος του 2017 έναντι 93% στο τέλος του 2016). Η αντίστοιχη πληθυσμιακή κάλυψη των δικτύων 2G και 3G εξακολουθεί να παραμένει στο ίδια υψηλά επίπεδα (ποσοστά άνω του 99%). Παρατηρείται ότι το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης πραγματοποιείται πλέον μέσω των δικτύων 4G (ενώ μέχρι το 2016 η πλειονότητα της κίνησης πραγματοποιούνταν μέσω δικτύων 3G).
Αναφορικά με τα μερίδια των «παιχτών», του ΟΤΕ και των υπολοίπων παρόχων στις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις, παρατηρούμε μια οριακή αύξηση στις συνδέσεις του ΟΤΕ και οριακή μείωση για τους υπολοίπους. Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η ΕΕΤΤ η Αδεσμοποίητη Πρόσβαση στον Τοπικό Βρόχο (ΑΠΤΒ), ή με άλλα λόγια οι συνδέσεις των παρόχων εκτός ΟΤΕ, στο τέλος του προηγούμενου έτους, έφτασε τις 2.116.007 γραμμές (2.107.917 το Σεπτέμβριο), σημειώνοντας μικρή αύξηση κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2017 (8.644 γραμμές), έναντι εκείνης που είχε σημειωθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 (22.115 γραμμές). Το ποσοστό των ευρυζωνικών γραμμών μέσω ΑΠΤΒ επί του συνόλου των ευρυζωνικών γραμμών της χώρας στο τέλος του 2017 διαμορφώθηκε σε 51,38% έναντι 52% το Σεπτέμβριο και 52,53% στα μέσα του έτους. Οι γραμμές του ΟΤΕ παρουσίασαν νέα αύξηση (1.746.102 στο τέλος του 2017 έναντι 1.706.911 το Σεπτέμβριο και 1.670.950 τον Ιούνιο). Το ποσοστό τους επί του συνόλου των ευρυζωνικών γραμμών στο τέλος του 2017 έφθασε το 46,01% έναντι 45,65% το Σεπτέμβριο και 45,32% τον Ιούνιο του 2017.
Οι γραμμές υψηλών ταχυτήτων (30 Mbps και άνω) συνιστούν το 12,3% του συνόλου των ευρυζωνικών γραμμών της χώρας (έναντι 9,9% στα μέσα του έτους). Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στην άνοδο του ποσοστού των γραμμών VDSL επί του συνόλου των ευρυζωνικών γραμμών (από 9,7% στα μέσα του 2017 έφθασε σε 12,14% στο τέλος του έτους). Στα τέλη του 2017, η διείσδυση των γραμμών VDSL στον πληθυσμό της χώρας διαμορφώθηκε σε 4,2%.
Η πλειονότητα των γραμμών (άνω του 92%) αντιστοιχεί σε ονομαστικές ταχύτητες (download) άνω των 10Mbps. Στις υπόλοιπες ταχύτητες (έως 10Mbps) (download) αντιστοιχεί ποσοστό 7,4%, όπου περί το 1/8 των γραμμών αυτών αφορούν πολύ χαμηλές ονομαστικές ταχύτητες (download) (2Mbps).