Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Η αλήθεια είναι πολύ δύσκολη λέξη- Αλλά δεν υπάρχουν πολλές αλήθειες

  Υποχρέωση των δημοσιογράφων είναι να αποκαλύπτουν όλα εκείνα τα στοιχεία που καθιστούν ένοχες τις κυβερνήσεις που προετοιμάζουν για την ικανοποίηση ιδίων συμφερόντων, πολέμους. Και να πληροφορούν την κοινή γνώμη για την πληθώρα των προπαγανδιστικών - ψεύτικων ειδήσεων με τις οποίες προσπαθούν να την παραπλανήσουν.
  Ιδιαίτερα παρακολουθώντας όσα συμβαίνουν στην πολύπαθη Μέση Ανατολή και τις νέες απειλές να επεκταθεί ο πόλεμος που ήδη μαίνεται στην Συρία, με τις απειλές που εκτοξεύονται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ εναντίον του Ιράν. 
Δεν χρειάζεται να καθόμαστε να περιμένουμε να’ ρθει ο Αρμαγεδδών.
  Το κακό ξεκινά συνήθως από τις αποκαλούμενες «μεγάλες δυνάμεις» δηλαδή κυρίως τις ΗΠΑ και τον πιστό ακόλουθό του το Ηνωμένο Βασίλειο. Εμφανίζεται λοιπόν η «αόρατη παγκόσμια κυβέρνηση» και λέει συνήθως για να δικαιολογήσει την επίθεσή της: «Η διαφορά δεν είναι μαζί σας, αλλά με την ηγεσία σας και την πολιτική που εφαρμόζει».
 Φυσικά υπόσχονται δημοκρατικές διαδικασίες. Αλλά εκείνος τελικά την πληρώνει πάντοτε  ο λαός. Το είδαμε στο Ιράκ, στη Λιβύη και το παρακολουθούμε στη Συρία.
 Χωρίς να ξεχνάμε τα πρόσφατα προκλητικά αιματηρά γεγονότα στη Γάζα.
 Για το διαρκές αυτό πρόβλημα πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Leeds συνέδριο με θέμα «Τα Μίντια σε δίκη» (Media on Trial), παρά τις προσπάθειες που έγιναν να αποτραπεί η διοργάνωση. Οι με τις τοπικές αρχές δεν έδωσαν την άδεια να γίνει το συνέδριο στο (Leeds City Council στο West Yorkshire) σε αίθουσα του τοπικού Δημοτικού Μουσείου. Είδηση που χαιρέτισε με άρθρο του η ιστοσελίδα Yorkshire Post επικαλούμενη «σοβαρούς λόγους ασφάλειας» και η Huffington Post .
Την διοργάνωση είχε αναλάβει η ομάδα «Frome Stop War» με έδρα το Σόμερσετ, στην οποία συμμετέχουν ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, ερευνητές δημοσιογράφοι και έχει ιδρυθεί μετά την παράνομη εισβολή και τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ, στα 2003.
Στους ομιλητές περιλαμβάνονταν οι καθηγητές  Piers Robinson (Πανεπιστήμιο του Sheffield), και Tim Hayward (Πανεπιστήμιο του Edinburgh). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τελικά στο ισλαμικό κέντρο Baab-ul-llm και την παρακολούθησαν περισσότεροι από 200.
  Το κύριο ζήτημα που προβλήθηκε είναι ο προβληματισμός και οι τρόποι αντιμετώπισης των καθεστωτικών συνεργασιών με τα κυρίαρχα ΜΜΕ του συρμού στην  αναμετάδοση των γεγονότων σε περιόδους πολεμικών επιχειρήσεων, αλλά και διεθνών κρίσεων. Ιδιαίτερα στη διασύνδεσης της προπαγάνδας με την λογοκρισία  από τα συστημικά Μέσα της Βρετανίας και των ΗΠΑ.
 Όπως υποστήριξε στην ομιλία του ο καθηγητής Πολιτικής Δημοσιογραφίας Piers Robinson, «ορισμένες κυβερνήσεις έχουν αναδείξει την κυβερνητική προπαγάνδα σε καθιερωμένες Δημόσιες Σχέσεις».
  Ο καθηγητής Οικολογικής Πολιτικής Θεωρίας Tim Hayward, αναρωτήθηκε για «την ηθική των Μέσων που προβάλλουν ψευδείς ειδήσεις και τις επιπλοκές που προκαλούν στην δημοκρατία και την κοινωνία».  
  Η δημοσιογράφος και φωτογράφος Vanessa Beeleyμε πολλαπλά ταξίδια στη Συρία, αφού περιέγραψε τις δραματικές συνθήκες που επικρατούν εκεί, αποκάλυψε τα στοιχεία που αποδεικνύουν τον ύποπτο ρόλο της οργάνωσης «Λευκά Κράνη» που έχουν την υποστήριξη δυτικών κυβερνήσεων.
   Ο σπουδαίος δημοσιογράφος John Pilger  σε βίντεο που ανήρτησε με τίτλο «Η πραγματική δημοσιογραφία», επισημαίνει:
 «Όσα έχουν συμβεί το Ιράκ, εδώ και πλέον της δεκαετίας, με την απομόνωση που επέβαλαν τα Ηνωμένα Έθνη και εφάρμοσαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία, είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι άνθρωποι ακόμη κι από τις δύο ατομικές βόμβες εναντίον της Ιαπωνίας. Συμπεριλαμβανομένων και περί τα 500 χιλιάδες παιδιά. Και το πρόβλημα του Ιράκ ήταν ότι δεν έπρεπε να μείνει ‘ανεξάρτητο’. Και είναι το ίδιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ιράν- χωρίς να έχει σημασία ποιος το κυβερνά, μια και δεν το κυβερνούν οι αρεστοί άνθρωποι». https://www.youtube.com/watch?v=AM_DrnDKC9k
  Η δημοσιογραφία μπορεί να είναι αντικειμενική. Εκεί που στραβώνουν τα πράγματα είναι όταν η δημοσιογραφία χρησιμοποιείται ως εργαλείο προπαγάνδας και αντικαθιστά την αλήθεια.
  Οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να  αντιπροσωπεύουν τους θεατές και τους αναγνώστες τους κι όχι εκείνους που επιδιώκουν να τους ελέγξουν.
  Η αλήθεια είναι πολύ δύσκολη λέξη. Αλλά δεν υπάρχουν πολλές αλήθειες. Και υποχρέωση του δημοσιογράφου είναι να βρίσκει την αλήθεια και να την μεταδίδει.


Από το styx.gr