Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Είναι ρουσφέτι; Γίνεται πράξη...! Κι άσε το ΣτΕ να ...κουρεύεται...!







Το μεταμεσονύκτιο δώρο της κυβέρνησης προς τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ, ήταν αναμενόμενο, αλλά όχι σε... τέτοια έκταση. Η Ν.Δ. καταργεί με ένα άρθρο (αρ. 158), του κατά τα άλλα "Αναπτυξιακού" νομοσχεδίου (!), προηγούμενους νόμους που επέβαλλαν -για λόγους διαφάνειας- την αναγκαστική ονομαστικοποίηση των μετοχών σε κάθε εταιρεία ΜΜΕ.
Το συγκεκριμένο άρθρο που ...παρεισέφρησε νύκτωρ στο πολυνομοσχέδιο -δεν τέθηκε καν σε δημόσια διαβούλευση- το οποίο καταργεί και εργασιακά δικαιώματα κατ' απαίτηση των εργοδοτών, προβλέπει ότι: Οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ δεν θα έχουν πλέον την υποχρέωση να καταθέτουν «Πόθεν Έσχες», ενώ κανείς δεν θα γνωρίζει ποιος είναι ο πρώτος ή ο τελευταίος μέτοχος μιας ανάλογης επιχείρησης, μια και όλα θα συμπεριλαμβάνονται στα πάσης φύσεως funds.
Έτσι, η επιστροφή στην αδιαφάνεια, ώστε να μην είναι γνωστό ποιος κρύβεται πίσω από κάθε μέσο ενημέρωσης, είναι το φυσικό πλαίσιο της νέας χειραγώγησης της πολιτικής από την μιντιακή εξουσία, οικονομικών παραγόντων.
Το αστείο είναι, ότι το βασικό επιχείρημα για τη συγκεκριμένη θεσμοθέτηση, είναι η ανάπτυξη και οι επενδύσεις!
Ωστόσο, οι κυβερνώντες γνωρίζουν πολύ καλά ότι η διάταξη που προωθούν, έχει ήδη απορριφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Κι αυτό κάνει τα πράγματα ακόμα πιο σοβαρά.
Συγκεκριμένα, η ΕΙΤΗΣΕΕ (η συνδικαλιστική οργάνωση των ιδιοκτητών ιδιωτικών καναλιών), σε ανύποπτο χρόνο, είχε ζητήσει με προσφυγή της στο ΣτΕ, η οποία ωστόσο, απορρίφθηκε ως αβάσιμη από την Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου (165/2017), να μην καταθέτουν «πόθεν έσχες» τα μέλη της - καναλάρχες.
Στην προσφυγή της υποστήριζε ότι η απόφαση για την υποχρέωση υποβολής «πόθεν έσχες» για τα στελέχη των τηλεοπτικών σταθμών, είναι εξαρχής αντισυνταγματική!
Ειδικότερα, ισχυριζόταν πως η υποχρέωση αυτή πλήττει υπέρμετρα την ελευθερία της τηλεόρασης, την πολυφωνία, τον πλουραλισμό και την ενημέρωση!
Επίσης, ισχυριζόταν ότι παραβιάζει το δικαίωμα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, του ιδιωτικού βίου και της ασφάλειας των υπόχρεων και των οικογενειών τους!
Ακόμα, υποστήριζε πως υπήρχε κίνδυνος για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων ΜΜΕ...!!!
Εάν τελικά η προωθούμενη διάταξη, την οποία το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμη, γίνει νόμος του κράτους, "Πόθεν Έσχες" θα υποβάλλουν μόνον οι εργαζόμενοι -και πολλές φορές απλήρωτοι ή υποαμειβόμενοι- δημοσιογράφοι των ΜΜΕ και όχι τα αφεντικά τους...!
Στην περίπτωση αυτή, δεν θα πρόκειται απλά για παράδοξο, αλλά για ωμή πρόκληση...
Άλλωστε, ποιος θυμάται τους χιλιάδες απολυμένους και τους άνεργους δημοσιογράφους, θύματα των εκδοτών και των καναλαρχών, με τα δάνεια του "αέρα" που βέβαια δεν έμπαιναν ποτέ στις επιχειρήσεις, την ίδια στιγμή που όλα τα «σχέδια ανάπτυξης» ήταν μόνο η αφορμή του στρίβειν διά της πτωχεύσεως...