Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

ΕΔΟΕΑΠ: ΤΑ «ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ» ΤΗΣ ΗΔΙΚΑ ΣΕ ΡΟΛΟ …ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΕΣ

 


ΟΙ "ΔΕΚΑ" ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ ΒΑΖΟΥΝ "ΚΟΦΤΗ" ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΕΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ

-Πρώτα "θύματα" οι χρονίως πάσχοντες…

-Οι γιατροί θα συνταγογραφούν κυρίως γενόσημα φάρμακα… 

-Οι ασφαλισμένοι θα καλούνται με συνεχείς εξετάσεις να αποδεικνύουν ότι είναι «χρονίως πάσχοντες»…

-Τα «πρωτόκολλα» θα εφαρμοστούν από την ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι ασφαλισμένοι…

«Μαχαίρι» στη φαρμακευτική αγωγή και στις παροχές περίθαλψης βάζουν οι «ΔΕΚΑ» της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ, καθιερώνοντας από την ερχόμενη εβδομάδα και στο Ταμείο μας πρωτοφανείς περιορισμούς σε φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπείες, μέσω της υιοθέτησης των "θεραπευτικών πρωτοκόλλων" της ΗΔΙΚΑ.

Ταυτόχρονα, καθιερώνουν ειδικό μητρώο για τους ασφαλισμένους, μέσω του οποίου θα ελέγχονται πλέον οι δαπάνες υγείας κάθε ασθενή, ώστε όταν χρειάζεται να επιβάλλονται πρόσθετοι περιορισμοί.

Στη υπ΄ αριθμόν 46/2022 συνεδρίαση του Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ, στις 16 Νοεμβρίου 2022, εγκρίθηκε η περιβόητη εισήγηση για την εφαρμογή και στον ΕΔΟΕΑΠ των "θεραπευτικών πρωτοκόλλων" της ΗΔΙΚΑ, μέσω των οποίων το υπουργείο Υγείας πετσόκοψε ήδη παροχές και φάρμακα σε όλα τα υπόλοιπα ασφαλιστικά Ταμεία.

Μέσα σε ένα χρόνο το «λαθρόβιο» καθεστώς των "ΔΕΚΑ" στο Δ.Σ του Οργανισμού, αφού κατάφερε να εκτοξεύσει τις δαπάνες υγείας κατά 190% , έρχεται τώρα, υπό το κράτος πανικού, να μετατρέψει τον ΕΔΟΕΑΠ σε «προκρούστη» για τους ίδιους τους ασφαλισμένους του.

Με την υιοθέτηση των "θεραπευτικών πρωτοκόλλων" της ΗΔΙΚΑ, εκτός των άλλων, ανακύπτει πλέον τεράστιο θέμα για τους χρονίως πάσχοντες, οι οποίοι με τη νέα διαδικασία θα οδηγούνται σε συνολική επανεξέταση δια φυσικής παρουσίας και εξετάσεων (ιατρικών - εργαστηριακών), προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν την θεραπευτική και φαρμακευτική αγωγή τους.

Τα «πρωτόκολλα» προβλέπουν νέους αυστηρούς κανόνες συνταγογράφησης με επί μέρους περικοπές,  που θα είναι υποχρεωτικοί για όλους τους γιατρούς, αφού με τις νέες οδηγίες οι γιατροί δεν θα μπορούν να ακολουθούν δική τους ιατρική αγωγή, αλλά θα αναγκάζονται να εφαρμόζουν τις δοσολογίες και θεραπείες των πρωτοκόλλων! Ουσιαστικά, τα «πρωτόκολλα» θα πετσοκόψουν κυρίως τη συνταγογράφηση πρωτότυπων φαρμάκων, καθώς οι γιατροί θα πρέπει πλέον να συνταγογραφούν κυρίως γενόσημα σκευάσματα και να ακολουθούν συγκεκριμένα θεραπευτικά σχήματα ανά κατηγορία ασθενειών.
Οι νέες περικοπές στον ΕΔΟΕΑΠ μέσω της ΗΔΙΚΑ, έρχονται να προστεθούν στις δραστικές περικοπές που εφαρμόσθηκαν από τον περασμένο Αύγουστο, όταν οι ασφαλισμένοι ήταν διακοπές!
Με βάση την απόφαση των «ΔΕΚΑ», που εξομοιώνει τον ΕΔΟΕΑπ με το πρώην ΙΚΑ, φαίνεται ότι καταργούνται οι τριμηνιαίες και εξάμηνες συνταγές για τα χρόνια νοσήματα και περιορίζονται πλέον σε δίμηνες.

Υπενθυμίζεται, ότι η πρώτη απόπειρα για την εφαρμογή των συγκεκριμένων περιορισμών με τα πρωτόκολλα της ΗΔΙΚΑ, έγινε μέσω ανακοίνωσης του ΕΔΟΕΑΠ στις 22 Ιουλίου 2022., Έπειτα από τις αποκαλύψεις, αλλά και τις έντονες διαμαρτυρίες των ασφαλισμένων, οι «ΔΕΚΑ» υποχρεώθηκαν να ανακαλέσουν τη συγκεκριμένη ανακοίνωση και σε νεότερη στις 26 Ιουλίου 2022, υποστήριζαν ψευδόμενοι ότι:
«…Η διαδικασία ένταξης στα πρωτόκολλα της ΗΔΙΚΑ δεν αλλάζει με κανένα τρόπο τη διαδικασία που ακολουθούσαν οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα ασφαλισμένοι μας για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους…
……Οι ασφαλισμένοι μας, πάσχοντες από χρόνιο νόσημα, δεν απαιτείται να προσκομίσουν νέα γνωμάτευση από ιατρό εντός ή εκτός ΕΔΟΕΑΠ, όπως εκ παραδρομής εγράφη στην προηγούμενη ανακοίνωση. Η ευθύνη της ορθής συνταγογράφησης, βάσει του υπάρχοντος νοσήματος, ανήκει στους θεράποντες ιατρούς εντός ή εκτός ΕΔΟΕΑΠ
….».

Τώρα αποδεικνύεται ότι το καλοκαίρι έλεγαν ψέμματα, μόνο και μόνο για να κερδίσουν χρόνο...

Ολόκληρη η νέα απόφαση που θα εφαρμοστεί από την ερχόμενη εβδομάδα
















ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ-

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

 

                                                      ΕΙΣΗΓΗΣΗ

 Θέμα: «Ενεργοποίηση εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων της ΗΔΙΚΑ στους ασφαλισμένους του Οργανισμού».

 ΙΣΤΟΡΙΚΟ

 Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, όπως είναι γνωστό, συμβάλλει στην ομαλή και απρόσκοπτη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ιατρών που συνταγογραφούν και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης που εγκρίνουν και καλύπτουν τη δαπάνη, εξομαλύνοντας τις υπάρχουσες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Στόχος είναι τα στατιστικά δεδομένα που προκύπτουν από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης να αξιοποιηθούν για τη χάραξη της ευρύτερης στρατηγικής στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν δημιουργηθεί τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα συνταγογράφησης, τα οποία στοχεύουν στην παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης και τη δημιουργία μητρώων ασθενών.

Κατόπιν τούτου, κρίνεται σκόπιμο, η συνταγογράφηση για τους σφαλισμένους του Οργανισμού, να πραγματοποιείται πλέον μέσω των θεραπευτικών πρωτοκόλλων της ΗΔΙΚΑ, όπως αυτό ισχύει και για τους ασφαλισμένους των άλλων Ασφαλιστικών Οργανισμών.

Επισημαίνεται ότι ύστερα από σχετική ενημέρωση από την αρμόδια Προϊσταμένη της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Εφαρμογών της ΗΔΙΚΑ, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα πρόκειται να «κλειδωθούν» μετά από χρονικό διάστημα 3-6 μηνών από την έναρξη της εφαρμογής τους από τον Οργανισμό, προκειμένου να υπάρξει περιθώριο προσαρμογής στον τρόπο συνταγογράφησης.

Επίσης θα δίνεται η δυνατότητα στον θεράποντα ιατρό, εφόσον βέβαια αυτό κρίνεται αναγκαίο, να συνταγογραφεί και δίμηνες συνταγές.

Σημειώνεται δε, ότι δεδομένου ότι η διαδικασία της ένταξης ενός ασθενούς για

πρώτη φορά σε θεραπευτικό πρωτόκολλο είναι χρονοβόρα, ειδικά εάν απαιτείται η συμμετοχή του σε περισσότερα από ένα, κρίνεται αναγκαία η φυσική παρουσία του ασφαλισμένου, καθώς και η διενέργεια κάποιων εργαστηριακών εξετάσεων, εφόσον βέβαια αυτό κρίνεται απαιτητό από τον θεράποντα ιατρό.

Για την ενεργοποίηση της εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων της ΗΔΙΚΑ, οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού θα πρέπει να ενημερωθούν άμεσα, προκειμένου να ενταχθούν σταδιακά σε θεραπευτικά πρωτόκολλα, είτε από τους θεράποντες ιατρούς τους εκτός ΕΔΟΕΑΠ, είτε από τους γιατρούς τους εντός του Οργανισμού, εφόσον αυτοί τους παρακολουθούν.

Η διαδικασία της ένταξης σε θεραπευτικά πρωτόκολλα, θα πρέπει να πραγματοποιείται κατόπιν ραντεβού και φυσικής παρουσίας του ασφαλισμένου, δεδομένου ότι τούτο δεν δύναται να γίνει εξ' αποστάσεως και σε χρονικό διάστημα 3-5 λεπτών, που μπορεί να απαιτούσε η απλή επανάληψη συνταγών, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Ύστερα από τα ανωτέρω εκτεθέντα και λαμβάνοντας υπόψη ότι η συνταγογράφηση μέσω των θεραπευτικών πρωτοκόλλων της ΗΔΙΚΑ, θα είναι καθοριστική για την συμπλήρωση του φακέλου υγείας και κατά συνέπεια θα συμβάλει, αφενός στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και αφετέρου θα βοηθήσει στον συνολικό σχεδιασμό της Υγειονομικής πολιτικής του Οργανισμού, δίνοντας τη δυνατότητα της στατιστικής αξιολόγησης των επιδημιολογικών στοιχείων του ασφαλισμένου,

 ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΣΤΕ

 1.Τη συνταγογράφηση για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, μέσω των θεραπευτικών πρωτοκόλλων της ΗΔΙΚΑ, όπως αυτό ισχύει και για τους ασφαλισμένους των άλλων Ασφαλιστικών Οργανισμών.

 2. Τη φυσική παρουσία του ασφαλισμένου για την ένταξη στα θεραπευτικά πρωτόκολλα της ΗΔΙΚΑ, καθώς και η διενέργεια κάποιων εργαστηριακών εξετάσεων, εφόσον βέβαια αυτό κρίνεται αναγκαίο από τον θεράποντα ιατρό.

3. Την ενημέρωση των ασφαλισμένων για την ανάγκη ένταξή τους σταδιακά στα θεραπευτικά πρωτόκολλα της ΗΔΙΚΑ, είτε από τους θεράποντες ιατρούς τους εκτός ΕΔΟΕΑΠ, είτε από τους γιατρούς τους εντός του Οργανισμού, εφόσον αυτοί τους παρακολουθούν.