Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Με τα "χειρόγραφα του Ιησού" ...κρύβουν το Ασφαλιστικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας!



Την ώρα που η προεκλογική περίοδος για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου βρίσκεται στην κορύφωσή της, οι συζητήσεις στα τηλεοπτικά πάνελς -με τη συμμετοχή και μητροπολιτών της Εκκλησίας- εξαντλούνται σε θέματα του τύπου εάν τα «χειρόγραφα του Ιησού» που πουλούσε ο Βελόπουλος, είναι αυθεντικά ή όχι!
Ο λόγος για τον οποίο τα «χειρόγραφα» αυτά μονοπωλούν σχεδόν όλες τις συζητήσεις των πρωϊνών – βραδινών δελτίων ειδήσεων + πάνελς, είναι η «αγωνία» ορισμένων για την τύχη που θα έχει η ακροδεξιά «Ελληνική Λύση» του Βελόπουλου στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Κι αυτό διότι, εάν η «Ελληνική Λύση» περάσει το κατώφλι του 3% και μπει στη Βουλή, θα ψαλιδιστεί ο αέρας αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος και εν προκειμένω της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ).
Από την άλλη πλευρά, και με στόχο να περιοριστεί το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον στα επίπεδα των ευρωεκλογών, κάτι που θα λειτουργήσει υπέρ της «πολυπόθητης» αυτοδυναμίας της Ν.Δ, από τα ίδια τηλεοπτικά πάνελς υπερπροβάλλεται η «ΜεΡΑ25» του Γιάνη Βαρουφάκη, πολλές φορές, χωρίς να του ασκείται καμιά κριτική για το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015.
Έτσι, ανάμεσα στα «χειρόγραφα του Ιησού» και τις «μπαρούφες» του Γιάνη με ένα «ν», τα τηλεοπτικά πάνελς δεν βρίσκουν το χρόνο να ασχοληθούν με το πρόγραμμα  (έκθεση ιδεών) του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που πιθανότατα την ερχόμενη Κυριακή θα γίνει κυβέρνηση.
Διότι εάν είχαν ασχοληθεί με το 16σέλιδο πρόγραμμα της Ν.Δ που διανεμήθηκε μέσω του κυριακάτικου τύπου, θα είχαν διαπιστώσει ότι από αυτό λείπουν κρίσιμα κεφάλαια, με πρώτο και καλύτερο αυτό του Ασφαλιστικού. Κι ας έχει προαναγγείλει ο αρχηγός της Ν.Δ, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τον περασμένο Φεβρουάριο ότι θα καταργήσει τον επαχθέστατο και άδικο νόμο Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό-γκιλοτίνα που ήδη εφαρμόζεται. Ο κ. Μητσοτάκης, ουδέποτε άνοιξε πλήρως τα χαρτιά του για το νέο Ασφαλιστικό που ο ίδιος θα φέρει προς ψήφιση. Κάποιοι συνεργάτες του έχουν περιγράψει ένα Ασφαλιστικό με τρεις πυλώνες, όπου θέση θα έχει και η ιδιωτική ασφάλιση. Πέραν τούτου ουδέν. Έτσι, το κύριο ερώτημα που τίθεται για τους πανελίστες των καναλιών, είναι: Δε θα πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι τί τους ξημερώνει σε έναν κρίσιμο τομέα για τη ζωή τους;






Τί κρύβει άραγε το σχέδιο της Ν.Δ για το Ασφαλιστικό, που επιχειρείται να κρατηθεί ως επτασφράγιστο μυστικό μέχρι και την ημέρα των εκλογών;

Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, Σάββα Ρομπόλη,  το σχέδιο της Ν.Δ για το Ασφαλιστικό, θα οδηγεί σε μείωση της εγγυημένης (από το κράτος) σύνταξης κάτω από το μισό. Από το 70% που είναι σήμερα, θα διολισθήσει στο 30%. Παρακάτω, ο ίδιος ο καθηγητής, εξηγεί αναλυτικά τί συνέβη στις χώρες που εφαρμόστηκε το πείραμα.
«Η ιδιωτικοποίηση και ουσιαστικά η σταδιακή κατάργηση του δεύτερου πυλώνα (ΕΤΕΑΕΠ) του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης (ΣΚΑ), σημαίνει ότι τα διανεμητικά και εγγυημένα στοιχεία των συνταξιοδοτικών παροχών από το κράτος, περιορίζονται στην εθνική και την ανταποδοτική σύνταξη. Τα διανεμητικά και εγγυημένα στοιχεία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, με την πρόταση της Ν.Δ θα πέσουν από το 70% - 75% στο 25% - 30%, ενώ επιπλέον το κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα που προτείνει η ΝΔ, σημαίνει επιπλέον δαπάνη 1% του ΑΕΠ», λέει ο κ. Ρομπόλης.
Ο καθηγητής  υπολογίζει το κόστος μετάβασης σε 55 δισ. ευρώ, ενώ ανάμεσα στις συνέπειες του σχεδίου «βλέπει» ανατροπή της επιδιωκόμενης επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων και των συνεπειών που θα επιφέρει με την επιλογή αύξησης της άμεσης η της έμμεσης φορολογίας ή συνδυασμό και των δυο, για τους φορολογούμενους της χώρας.
Ο Σάββας Ρομπόλης,  που συγκαταλέγεται στους κορυφαίους ερευνητές για τα θέματα της Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι κατηγορηματικός, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι: «Οι γενιές της μετάβασης θα κληθούν να καταβάλλουν δύο φορές ασφαλιστικές εισφορές για να λάβουν αρκετά χαμηλότερη και αβέβαιη σύνταξη»!
Επίσης, προειδοποιεί για μεγάλη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με τα λεγόμενα Ομόλογα Αναγνώρισης, που θα οδηγήσουν σε αύξηση της άμεσης και της έμμεσης φορολογίας.

Μείωση συντάξεων - Αύξηση κοινωνικού ελλείμματος - Κερδοφορία για τους ιδιώτες

Παράλληλα, ο κ. Ρομπόλης, καταρρίπτει μία σειρά επιχειρημάτων της Ν.Δ, όπως για παράδειγμα τον ισχυρισμό πως η προαιρετική ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης, δεν προκαλεί τριγμούς στο σύστημα στο σύνολο του, οδηγώντας σε σταδιακή μείωση των συντάξεων. Ειδικότερα, για το θέμα αυτό, τονίζει: «Η ιδιωτικοποίηση και ουσιαστικά η σταδιακή κατάργηση του δεύτερου πυλώνα (ΕΤΕΑΕΠ) του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης (ΣΚΑ), σημαίνει ότι τα διανεμητικά και εγγυημένα στοιχεία των συνταξιοδοτικών παροχών από το κράτος, περιορίζονται στην εθνική και την ανταποδοτική σύνταξη».
Από εκεί και μετά, προσθέτει ο κ. Ρομπόλης, η ιδιωτικοποιημένη επικουρική υποχρεωτική παροχή με κερδοσκοπικούς όρους (ασφαλιστικές εταιρείες) ή η ιδιωτικοποιημένη επικουρική προαιρετική παροχή με μη κερδοσκοπικούς όρους (επαγγελματικά ταμεία), λειτουργώντας κεφαλαιοποιητικά ή ultra-κεφαλαιοποιητικά και οι εξαρτώμενες οι αποδόσεις τους από τις κεφαλαιαγορές, δεν θα παρέχουν καμία εγγύηση είτε για το επίπεδο της παροχής, είτε για την χορήγησή της.
Η εξέλιξη αυτή, σημαίνει, ότι ενώ σε ευρωπαϊκό-κεντρικό επίπεδο τα διανεμητικά και εγγυημένα στοιχεία του ΣΚΑ αντιστοιχούν στο 70%-75% και τα κεφαλαιοποιητικά στοιχεία του ΣΚΑ αντιστοιχούν στο 25%-30% των συνταξιοδοτικών παροχών, στην Ελλάδα τα διανεμητικά και εγγυημένα στοιχεία θα αντιστοιχούν στο 25%-30% και τα κεφαλαιοποιητικά ή ultra κεφαλαιοποιητικά στοιχεία, θα αντιστοιχούν στο 70%-75% των συνταξιοδοτικών παροχών (!), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση των ανισοτήτων και την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου του συνταξιοδοτικού πληθυσμού».
Σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη, αυτό σημαίνει, ότι αντικαθίσταται σταδιακά ένα σύστημα που ικανοποιεί κοινωνικές ανάγκες, από ένα σύστημα που αυξάνει την κερδοφορία στις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, με άμεσο αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και την αύξηση του κοινωνικού ελλείμματος.

Απέτυχε το πείραμα σε άλλες χώρες - Κατέστρεψε τους συνταξιούχους

Την ώρα που τα στελέχη της Ν.Δ επαναλαμβάνουν πως το σύστημα αυτό εφαρμόζεται με επιτυχία σε όλες τις χώρες της Ε.Ε, ο  κ. Ρομπόλης τονίζει  την αποτυχία του συστήματος που προτείνει η Ν.Δ σε μια σειρά χώρες της Ε.Ε και την οριστική κατάρρευσή του το 2008, λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
«Εφαρμόστηκε σε διάφορες χώρες όπως στην Ουγγαρία το 1998, στην Πολωνία το 1999, στην Λετονία το 2001, στην Βουλγαρία το 2002, στην Εσθονία το 2002, στην Λιθουανία το 2004 και στην Σλοβακία το 2005. Ωστόσο, το 2008, με την χρηματοπιστωτική κρίση, κατέρρευσαν αυτά τα συστήματα και όλοι έτρεξαν στο καταφύγιο του αναδιανεμητικού συστήματος, με αποτέλεσμα να πληρώσουν ένα τεράστιο κόστος οι κρατικοί προϋπολογισμοί», τονίζει ο κ. Ρομπόλης.
Σημειώνεται, ότι έρευνα του Pensions Institute του Ηνωμένου Βασιλείου, το Μάρτιο του 2012, η οποία χρησιμοποίησε τέσσερις βασικούς δείκτες επάρκειας των συντάξεων για τις 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέτασσε την Ελλάδα στη 10η θέση, μεταξύ των 26 χωρών, από πλευράς επιπέδου επάρκειας (δηλαδή, κατά πόσο οι συντάξεις εξασφαλίζουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης, σε σχέση με το κόστος διαβίωσης στις χώρες αυτές).
Αξίζει να τονιστεί, ότι με βάση την έρευνα αυτή, στις πρώτες θέσεις ήταν χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία, το Βέλγιο και η Μάλτα, δηλαδή, χώρες στις οποίες κυριαρχεί το δημόσιο διανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης (70%) και τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα διαδραματίζουν συμπληρωματικό ρόλο (30%).
Στις τελευταίες θέσεις και χαμηλότερα από την Ελλάδα, ήταν χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (13η), η Σουηδία (19η) η οποία έχει αποκλειστικά κεφαλαιοποιητικά συστήματα, η Νορβηγία (22η), η Ιταλία (15η) η οποία έχει και αυτή αποκλειστικά κεφαλαιοποιητικά συστήματα, η Λιθουανία (23η), η Σλοβενία (20η), η Εσθονία (25η) και η Λετονία (26η). Δηλαδή, χώρες όπου τα κεφαλαιοποιητικά στοιχεία των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης υπερβαίνουν το 80%.
Σε αυτά τα επίπεδα του 80% και άνω, θα φτάσει και η χώρας μας με την κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και του ανταποδοτικού τμήματος της κύριας σύνταξης, με βάση το σχέδιο της Ν.Δ.…