Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

ΔΗΛΩΣΗ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ: ΤΟ Δ.Ν.Τ ΠΡΟΜΗΝΥΜΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΥΜΦΟΡΩΝ

Με τον κοινό νου που διαθέτω, δεν μπορώ να εξηγήσω και ακόμα περισσότερο να δικαιολογήσω την ταχύτητα με την οποία κατρακύλησε η χώρα μας από τα επίπεδα του 2009 σε τέτοιο σημείο, ώστε με το ΔΝΤ να απολέσουμε ένα μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας και να τεθούμε σε καθεστώς κηδεμονίας.

Και είναι περίεργο ότι κανείς έως τώρα δεν ασχολήθηκε με το πιο απλό, δηλαδή την οικονομική μας διαδρομή με αριθμούς και στοιχεία από τότε έως τώρα, ώστε να καταλάβουμε κι εμείς οι αδαείς τους πραγματικούς λόγους αυτής της πρωτοφανούς και ιλιγγιώδους εξελίξεως, που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της εθνικής μας αυτοτέλειας και μαζί της την διεθνή ταπείνωση.

Ακούω για το χρέος των 360 δισεκατομμυρίων, όμως συγχρόνως βλέπω ότι τα ίδια και μεγαλύτερα χρέη έχουν πολλές άλλες χώρες. Άρα δεν μπορεί να είναι αυτή η βασική αιτία της κακοδαιμονίας. Επίσης με προβληματίζει το στοιχείο της υπερβολής στα διεθνή χτυπήματα με στόχο την χώρα μας, μαζί με ένα τόσο καλά εναρμονισμένο συντονισμό εναντίον μιας ασήμαντης οικονομικά χώρας, που καταντά ύποπτος. Έτσι οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι κάποιοι μας ντρόπιασαν και μας φόβισαν, για να μας οδηγήσουν στο ΔΝΤ, που αποτελεί βασικό παράγοντα της επεκτατικής πολιτικής των ΗΠΑ και όλα τα άλλα περί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ήταν στάχτη στα μάτια μας, για να μη φανεί ότι πρόκειται για μια καθαρά αμερικανική πρωτοβουλία, για να μας ρίξει σε μια εν πολλοίς τεχνητή οικονομική κρίση, ώστε να φοβηθεί ο λαός μας, να φτωχύνει, να χάσει πολύτιμες κατακτήσεις και τέλος να γονατίσει, έχοντας δεχθεί να τον κυβερνούν ξένοι. Όμως γιατί; Για να εξυπηρετηθούν ποια σχέδια και ποιοι στόχοι;

Παρ’ ό,τι υπήρξα και παραμένω οπαδός της ελληνοτουρκικής φιλίας, εν τούτοις πρέπει να πω ότι με φοβίζει αυτή η αιφνίδια σύσφιξη των κυβερνητικών σχέσεων, οι επαφές υπουργών και άλλων παραγόντων, οι επισκέψεις στην Κύπρο και η έλευση του Ερντογκάν. Υποψιάζομαι ότι πίσω απ’ αυτά κρύβεται η αμερικανική πολιτική με τα ύποπτα σχέδιά της, που αφορούν τον γεωγραφικό μας χώρο, την ύπαρξη υποθαλάσσιων κοιτασμάτων, το καθεστώς της Κύπρου, το Αιγαίο, τους βόρειους γείτονές μας και την αλαζονική στάση της Τουρκίας, με μόνο εμπόδιο την καχυποψία και την εναντίωση του ελληνικού λαού.

Όλοι γύρω μας, ποιος λίγο ποιος πολύ, είναι δεμένοι στο άρμα των ΗΠΑ. Η μόνη παραφωνία εμείς, που από την επιβολή της Χούντας και την απώλεια του 40% της Κύπρου ως τους εναγκαλισμούς με τα Σκόπια και τους υπερεθνικιστές Αλβανούς, δεχόμαστε συνεχώς χτυπήματα δίχως να βάλουμε μυαλό.

Θα έπρεπε λοιπόν να καταργηθούμε ως λαός και αυτό ακριβώς γίνεται σήμερα. Καλώ τους οικονομολόγους, πολιτικούς, αναλυτές να με διαψεύσουν. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλη λογικοφανής εξήγηση παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια διεθνής συνωμοσία, στην οποία συμμετείχαν και οι Ευρωπαίοι φιλοαμερικανοί τύπου Μέρκελ, η ευρωπαϊκή Τράπεζα, ο διεθνής αντιδραστικός τύπος, που όλοι μαζί συνωμότησαν για το «μεγάλο κόλπο» της υποβάθμισης ενός ελεύθερου Λαού σε υποτελή. Τουλάχιστον εγώ δεν μπορώ να δώσω καμμία άλλη εξήγηση. Παραδέχομαι όμως ότι δεν διαθέτω ειδικές γνώσεις αλλά μιλώ βασισμένος στον κοινό νου. Ίσως και πολλοί άλλοι να σκέφτονται όπως εγώ κι αυτό ίσως το δούμε στις μέρες που θα ‘ρθουν.

Πάντως θα ήθελα να προετοιμάσω την κοινή γνώμη και να τονίσω ότι εάν η ανάλυσή μου είναι ορθή, τότε η οικονομική κρίση (που όπως είπα μας επεβλήθη) δεν είναι παρά μόνο το πρώτο πικρό ποτήρι στο λουκούλειο γεύμα που θα ακολουθήσει και που αυτή τη φορά θα αφορά ζωτικά και κρίσιμα εθνικά μας θέματα, που δεν θα ήθελα ούτε να φανταστώ πού θα μας οδηγήσουν.

Μακάρι να έχω άδικο.


Μίκης Θεοδωράκης
Αθήνα 27-4-2010

ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ....ΤΡΑΠΕΖΩΝ!!!

Στο προσκήνιο ήλθε πάλι ο ακήρυκτος πόλεμος των μεγάλων του διεθνούς τραπεζικού συστήματος επί… ελληνικού εδάφους, καθώς οι τραπεζίτες που έχουν "χτίσει" μεγάλες θέσεις σε ελληνικά ομόλογα, άρχισαν δημόσια να ξεσπαθώνουν κατά της ομάδας των αμερικανικών τραπεζών, με επικεφαλής την Goldman Sachs, που «ποντάρουν» ανοικτά στα πάσης φύσεως σενάρια χρεοκοπίας.

Με μια συνέντευξη στην τηλεόραση του “Bloomberg”, που δεν πέρασε απαρατήρητη στους διεθνείς χρηματοοικονομικούς κύκλους, ο Στίβεν Μέιτζορ, επικεφαλής της ομάδας αναλυτών της αγοράς ομολόγων στην HSBC και γνωστός «ταύρος» της ελληνικής αγοράς ομολόγων, έδωσε την απάντηση των “long” επενδυτών της ελληνικής αγοράς ομολόγων στους διακινητές των σεναρίων αναδιάρθρωσης του χρέους.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Έρικ Νίλσεν, κορυφαίου οικονομολόγου της Goldman Sachs, που έδωσαν νέα δυναμική στα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τα οποία τεχνικά ισοδυναμούν με «ήπια» πτώχευση της χώρας. Λεπτομέρεια: όσοι έχουν «ποντάρει» σε CDS, φέρνοντας το κόστος ασφάλισης των ελληνικών ομολόγων πάνω από τα αντίστοιχα πακιστανικά ή ουκρανικά, πάνω από τις 700 μονάδες βάσης, θα πληρωθούν για τα στοιχήματα τους με οποιοδήποτε «πιστωτικό γεγονός», από μια «απλή» επαναδιαπραγμάτευση του χρέους σε εθελοντική βάση, μέχρι μια ευθεία στάση πληρωμών της Αθήνας.

Ο κορυφαίος αναλυτής της HSBC, η οποία έχει πρωταγωνιστήσει στην πρωτογενή αγορά ελληνικών τίτλων, πουλώντας ελληνικά ομόλογα δισεκατομμυρίων σε πελάτες της τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ότι θεωρεί απίθανη μια στάση πληρωμών οποιασδήποτε μορφής από την Ελλάδα, καθώς στην περίπτωση αυτή θα υποστούν τεράστιες ζημιές οι ευρωπαϊκές τράπεζες και άλλοι συντηρητικοί επενδυτές της Γηραιάς Ηπείρου, με μεγάλες θέσεις σε ελληνικά ομόλογα.

Όπως τόνισε ο Μέιτζορ, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν πρόκειται να δεχθούν την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα πλήρωνε δύο φορές η Ευρωζώνη το τίμημα της ελληνικής κρίσης: μία με την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και την παροχή δανείων και άλλη μία με τη μορφή των μεγάλων απωλειών που θα είχαν οι τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης.

Χαρακτηριστικά επισήμανε, μάλιστα, ότι ήδη όσοι έχουν επενδύσει σε ομόλογα μεγάλης διάρκειας του Ελληνικού Δημοσίου βλέπουν στις τιμές των τίτλων να ενσωματώνονται τα χειρότερα δυνατά σενάρια, καθώς υπάρχουν αυτή τη στιγμή κρατικοί τίτλοι που διαπραγματεύονται στο 70% της ονομαστικής τους αξίας.

Σε μια αναφορά, μάλιστα, που θεωρήθηκε από πολλούς «φωτογραφική» για τα διάφορα κερδοσκοπικά hedge funds που συντονίζονται με μεγάλες αμερικανικές τράπεζες στο σορτάρισμα ελληνικών ομολόγων, ο Μέιτζορ τόνισε ότι αυτή την περίοδο όλοι οι «σοβαροί» επενδυτές της διεθνούς αγοράς, έχουν λόγω της κρίσης αποσυρθεί από την ελληνική αγορά ομολόγων, αφήνοντας την τύχη της στα… όρνεα, που πρωτοστατούν στην υποτιμητική κερδοσκοπία.

Ο Μέιτζορ, όπως και όλοι οι “long” επενδυτές των ελληνικών τίτλων προτείνει ως εναλλακτική λύση στα σενάρια πτώχευσης ένα τριετές, σκληρό σταθεροποιητικό πρόγραμμα για τον έλεγχο του ελληνικού χρέους, που θα συνδυασθεί με άφθονες χρηματοδοτήσεις από το διεθνή μηχανισμό στήριξης, ώστε να υπάρχει μια πειστική εγγύηση για τους επενδυτές.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι χθες παρενέβη στη δημόσια συζήτηση θεαματικά και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, προφανώς σε μια προσπάθεια υπεράσπισης των μεγάλων γαλλικών τραπεζών (Credit Agricole, Societe Generale) που έχουν και τις μεγαλύτερες θέσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων. Η Λαγκάρντ ξεκαθάρισε, ότι σε κάθε περίπτωση στάσης πληρωμών από την ελληνική κυβέρνηση, προφανώς ακόμη και αν πρόκειται για μια «ήπια» επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, αυτομάτως θα πατηθεί «φρένο» στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα.

Σε αυτό το κλίμα, είναι προφανές ότι η συμφωνία για την Ελλάδα, που αναμένεται να κλείσει στο τέλος της εβδομάδας και να εισαχθεί την επόμενη για επικύρωση-εξπρές στο γερμανικό Κοινοβούλιο, θα είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία, όπου κράτη και υπερεθνικοί οργανισμοί θα κληθούν να δώσουν την τελική λύση σε αυτή την αναμέτρηση “short” και “long” παικτών της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής αγοράς, όπου ως τώρα οι σορτάκηδες με «στρατηγό» την Goldman μετρούν συνεχείς νίκες…