Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Ουραγός της ψηφιακής εξέλιξης η Ελλάδα

Σύμφωνα με τον δείκτη ψηφιακής εξέλιξης (Digital Evolution Index -DEI- 2017), ο οποίος μετρά την ψηφιακή πρόοδο κάθε χώρας, η χώρα μας βρίσκεται στην 38η θέση ανάμεσα σε 60 χώρες, παγκοσμίως. Μάλιστα, η Ελλάδα βρίσκεται πίσω απ’ όλα τα ευρωπαϊκά κράτη – με εξαίρεση τη Βουλγαρία – ενώ υπολείπεται χωρών, όπως η Μαλαισία, η Τουρκία ή η Πολωνία. Σε ότι αφορά τον επιμέρους δείκτη της «Ψηφιακής δυναμικής» (Digital Momentum), που αποτυπώνει τη δυναμική περαιτέρω εξέλιξης η Ελλάδα καταλαμβάνει την προτελευταία θέση της κατάταξης, έχοντας καλύτερη επίδοση μόνο σε σχέση με την Αίγυπτο!
Ο δείκτης Digital Evolution Index 2017 αποτελεί προϊόν συνεργασίας της σχολής The Fletcher School του Tufts University και της Mastercard. Αποτυπώνει την πρόοδο των χωρών σε θέματα ψηφιακής εξέλιξης, εξετάζοντας τουλάχιστον 100 επιμέρους παραμέτρους.

Στην πρώτη θέση του Digital Evolution Index 2017 κατατάσσεται η Νορβηγία, με τη Σουηδία να ακολουθεί, την Ελβετία να βρίσκεται στην τρίτη θέση, τη Δανία να κατατάσσεται τέταρτη, ενώ η πέμπτη θέση για το 2017 ανήκει στη Φινλανδία. Τη δεκάδα των εξελιγμένων ψηφιακά χωρών συμπληρώνουν η Σιγκαπούρη στην έκτη θέση, η Νότιος Κορέα στην έβδομη, η Μεγάλη Βρετανία στην όγδοη, ενώ Χονγκ Κονγκ και ΗΠΑ καταλαμβάνουν την ένατη και δέκατη θέση αντίστοιχα.

Οι τέσσερις κατηγορίες

Η αξιολόγηση του DEI κατατάσσει, γενικά, τα κράτη σε τέσσερις βασικές κατηγορίες, με βάση τις επιδόσεις τους την περίοδο 2008-2015: Stand Out, δηλαδή οι χώρες που ξεχωρίζουν, Stall Out δηλαδή οι χώρες που μένουν στάσιμες, Break Out, οι χώρες με δυναμική και Watch Out, όπου κατατάσσονται οι χώρες που απαιτούν παρακολούθηση. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι πλέον εξελιγμένες ψηφιακά χώρες, ενώ στην τέταρτη οι ουραγοί της ψηφιακής εξέλιξης. Η Ελλάδα (με βαθμολογία 2,44) ανήκει στην τελευταία κατηγορία χωρών.
Στην πρώτη κατηγορία τοποθετούνται τα πιο εξελιγμένα σε ψηφιακό επίπεδο κράτη, τα οποία αποτελούν τους παγκόσμιους ηγέτες στην προώθηση της καινοτομίας. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Εσθονία. Στη δεύτερη κατηγορία, ανήκουν οι χώρες, οι οποίες βρίσκονται μεν σε μια πολύ καλή κατάσταση ψηφιακής εξέλιξης, ωστόσο, παρουσιάζουν επιβράδυνση της δυναμικής τους. Οι πέντε χώρες με τη μεγαλύτερη βαθμολογία στην κατάταξη DEI 2017 – Νορβηγία, Σουηδία, Ελβετία, Δανία και Φινλανδία – βρίσκονται στη ζώνη Stall Out, γεγονός που αντανακλά μεν τη μεγάλη ψηφιακή τους εξέλιξη, αλλά και τη μεγάλη πρόκληση για διατήρηση της δυναμικής που διαθέτουν.

Τέλος, στην τρίτη κατηγορία των χωρών Break Out ανήκουν τα κράτη, που έχουν μεν χαμηλή βαθμολογία όσον αφορά την τρέχουσα ψηφιακή τους κατάσταση, ωστόσο εξελίσσονται ταχύτατα. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν η Κίνα, η Μαλαισία, η Σαουδική Αραβία, η Κένυα και η Ρωσία.
Στην κατηγορία Watch Out, όπου ανήκει και η Ελλάδα, τοποθετούνται οικονομίες που συχνά έχουν πισωγυρίσματα στο ρυθμό ψηφιοποίησης τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου