Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2015

ΒΑΖΟΥΝ ΛΟΥΚΕΤΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ...!

Η κυβέρνηση με πρόσχημα δήθεν τα διάφορα "προαπαιτούμενα" των δανειστών, ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο στην ΕΣΗΕΑ, στην ΠΟΕΣΥ και σε όλες τις Δημοσιογραφικές Ενώσεις της χώρας, καθώς και στα Ταμεία των σκληρά εργαζόμενων στον Τύπο, που ήδη "πληρώνουν το μάρμαρο" της κρίσης περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο, δεδομένου ότι η ανεργία στο χώρο των ΜΜΕ ξεπερνά το 40%, ενώ η υποαμειβόμενη και η απλήρωτη εργασία τείνει να γίνει κανόνας.
Λειτουργώντας ουσιαστικά υπέρ των πολυεθνικών, των διαφημιστών, των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, ορισμένων βαρόνων κυρίως του ραδιοτηλεοπτικού τομέα, αλλά και νεόκοπων εκδοτών του Διαδικτύου, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία "ευκαιριών"
και στο χώρο της Ενημέρωσης, με στόχο την είσοδο νέων "παικτών" στα ΜΜΕ. 
Στο πλαίσιο αυτό, καλυπτόμενη πίσω από τους δανειστές (λέγε με Κορδέρο), ετοιμάζεται να καταργήσει ακόμα και αυτήν την μοναδική κύρια εργοδοτική εισφορά (Αγγελιόσημο), που μαζί με τις εισφορές των εργαζομένων στα ΜΜΕ (όσων παραμένουν μέχρι σήμερα όρθιοι), κρατάνε ζωντανά μέσα στην κρίση τα Δημοσιογραφικά Ταμεία και τις Ενώσεις Συντακτών. 
Ειδικότερα, το σχέδιο Κατρούγκαλου για τα Ταμεία Τύπου και τους πόρους τους, προβλέπει:
* Σπάσιμο του Αγγελιοσήμου που σήμερα είναι 20% στα δύο, ώστε το 10% επί των διαφημίσεων να αποτελεί διαφημιστική δαπάνη που θα εισπράττουν οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και το υπόλοιπο 10% να καταβάλλεται στο Ενιαίο Ασφαλιστικό Ταμείο, όπου θα τσουβαλιαστούν όλοι οι εργαζόμενοι (είναι η πρόταση του Π. Κυριακόπουλου της ΕΙΤΗΕΣΕ).

* Μείωση του φόρου πολυτελείας στην Τηλεόραση από 20% σε 10%.

Ωστόσο, όλοι γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια, πως εάν οι Δημοσιογραφικές Ενώσεις εξακολουθούν να διατηρούν τη λειτουργική-διοικητική αυτονομία τους, αυτό το οφείλουν μόνον χάρη στις εισφορές των μελών τους και στο Αγγελιόσημο, που τις προστατεύουν από θανάσιμους εναγκαλισμούς με τα πάσης φύσεως "αφεντικά" και δημιουργούν προϋποθέσεις για την ανεξάρτητη λειτουργία της Ενημέρωσης.
Θέλει πράγματι πολύ θράσος για μια κυβέρνηση της "Αριστεράς", να σχεδιάζει -με άλλοθι τους δανειστές- να βάλει λουκέτο στα Ταμεία του Τύπου, αφαιρώντας τους το μοναδικό πόρο που τα κρατάει ακόμα στη ζωή.  

Και επιχειρεί να το κάνει αυτό η κυβέρνηση κατά τρόπο προκλητικό και πέρα από κάθε λογική, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι τα Ταμεία του Τύπου είναι τα μόνα στα οποία το Δημόσιο και ο κρατικός προϋπολογισμός δεν έχουν εισφέρει ποτέ μέχρι και σήμερα, ούτε ένα ευρώ...!

Επίσης, γνωρίζει πως τυχόν κατάργηση του Αγγελιοσήμου θα έχει ως αποτέλεσμα το ΕΤΑΠ ΜΜΕ να εμφανίσει αναλογιστικό έλλειμα ύψους 1,7 δισ. ευρώ, το οποίο σε περίπτωση κατάργησης και του Ταμείου, θα επιβαρύνει αντιστοίχως το νέο Ενιαίο Φορέα Ασφάλισης (δηλαδή, τον κρατικό προϋπολογισμό), καθώς και τον χειμαζόμενο χώρο των ΜΜΕ.

Καθήκον όλων μας είναι να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στα σχέδια της περαιτέρω εξαθλίωσης των εργαζόμενων στα ΜΜΕ και να υπερασπιστούμε σθεναρά την ανεξαρτησία της Ενημέρωσης. Ο μόνος δρόμος που ανοίγεται μπροστά μας είναι πλέον η ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ και η ΕΝΟΤΗΤΑ όλων μας απέναντι στις μεθοδεύσεις της διαπλοκής...

Η ΠΟΕΣΥ

Σε έκτακτη συνεδρίασή του την Κυριακή, το Δ.Σ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), αποφάσισε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας σε όλα τα ΜΜΕ.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ, έχει ως εξής:


Απεργιακός ξεσηκωμός για το αγγελιόσημο  

Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2015


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε να καλέσει από σήμερα σε απεργιακό ξεσηκωμό όλους τους εργαζόμενους στην Ενημέρωση, για την υπεράσπιση του αγγελιοσήμου, του μοναδικού πόρου των ασφαλιστικών μας Ταμείων.
Αποφάσισε επίσης την κάθοδο σε απεργιακό αγώνα διαρκείας (με συγκεντρώσεις, πορείες, συνεντεύξεις) τις ημερομηνίες των οποίων θα συναποφασίσει αύριο Δευτέρα σε κοινή σύσκεψη των εκπροσώπων, όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ.
Παράλληλα με τις συναντήσεις που έχει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ με τους αρχηγούς των κομμάτων αποφάσισε να καλέσει το απόγευμα της Δευτέρας σε κοινή σύσκεψη όλους τους βουλευτές δημοσιογράφους.
Η ΠΟΕΣΥ μαζί με όλους τους εργαζόμενους θα αγωνιστεί με όλα τα μέσα που διαθέτει για την υπεράσπιση της ελληνικής δημοσιογραφίας, της Δημοκρατίας και της κατοχυρωμένης από το Σύνταγμα ελευθεροτυπίας. Αποφάσισε επίσης στον αγώνα αυτό για το ασφαλιστικό να συντονιστεί με όλους τους εργαζόμενους της χώρας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου