Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Ποιοί παραβιάζουν την δημοσιογραφική και την πολιτική δεοντολογία...

Eπιστολή Δ. Τσαλαπάτη για μονταζιέρα ΑΜΠΕ


ημερομηνία : 16/04/2014

Προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ

Αγαπητοί συνάδελφοι
Με αφορμή  το μείζον  ζήτημα δημοσιογραφικής αλλά και πολιτικής δεοντολογίας, που προκάλεσε ο…εξωραϊσμός τηλεγραφήματος του ΑΜΠΕ, για τις δηλώσεις Μέρκελ, προσήλθαν  μετά από πρόσκληση  του ΔΣ ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του πρακτορείου κ. Α. Σκυλάκος  το μέλος του ΔΣ εκπρόσωπος των εργαζομένων κ. Μιχ. Ψύλλος καθώς και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Μικτό Συμβούλιο.

  Με μια πρωτοφανή προσωπική επίθεση σε βάρος μέλους του ΔΣ και άλλων συναδέλφων , και με την ανοχή της Προέδρου που δεν είπε λέξη, ο «συμφώνως τω νόμω» εκπρόσωπος του πρακτορείου και μιλώντας προφανώς με την ιδιότητα του αυτή,  επιχείρησε να ρίξει την μπάλα στην εξέδρα μιλώντας ακόμη και για  συνωμοσία σε βάρος του  ΑΜΠΕ.

  Από τη σχετική συζήτηση όμως προέκυψε καθαρά αλλά και από τα πρακτικά που ζητήσαμε να τηρηθούν πιστοποιείται ότι όντως έγινε παρέμβαση στο τηλεγράφημα από το Βερολίνο, με αποτέλεσμα το πρακτορείο να τροποποιήσει την ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης.

Έχει κατατεθεί όμως  στο πρωτόκολλο και επιστολή της συναδέλφου ανταποκρίτριας του ΑΜΠΕ στο Βερολίνο η οποία καταγγέλλει πολιτική παρέμβαση .

Στη διάρκεια της συνάντησης με τον εκπρόσωπο της ΑΕ ΑΜΠΕ, όμως υπήρξε και άλλη αποκάλυψη:
Την Δευτέρα 14/04/2014 εστάλη (14.07) ηλεκτρονικό μήνυμα στο γραφείο Τύπου της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα με το ερώτημα πώς ακριβώς μεταφράζεται το επίμαχο εδάφιο της ανακοίνωσης της Καγκελαρίας στο οποίο αναφερόταν ως σκοπός της επίσκεψης Μέρκελ, η  …παρότρυνση προς την κυβέρνηση  να συνεχισθούν τα «επιτυχή μέτρα λιτότητας», έκφραση όμως η οποία στο δεύτερο τηλεγράφημα του ΑΜΠΕ είχε επαναδιατυπωθεί ως «πρόγραμμα εξυγίανσης».

  Το εκπληκτικό είναι ότι η το γραφείο Τύπου της πρεσβείας ανταποκρίνεται και απαντάει στις 5.22  το απόγευμα της ίδιας μέρας αλλά δίνει το νόημα  τού γερμανικού κειμένου (the meaning of the text) στα αγγλικά.
Το αγγλικό κείμενο της γερμανικής πρεσβείας το ΑΜΠΕ το μεταφράζει στα ελληνικά και κάπου φαίνεται η προσπάθεια η δεοντολογία η πολιτική παρέμβαση και η καταγγελία για την λογοκρισία να χαθούν στη μετάφραση.
Μόνο που δεν χάνονται παρά την… φιλότιμη προσπάθεια της γερμανικής πλευράς.

  Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το γραφείο τύπου της πρεσβείας  με την διατύπωση του δίνει δική του εκδοχή για την ανακοίνωση της Καγκελαρίας, βάζοντας στη… θέση της την Μέρκελ, το  ζήτημα που ανακύπτει για την ΕΣΗΕΑ είναι η πρωτοφανής ανοικτή παρέμβαση και ανάμιξη της γερμανικής πρεσβείας στη λειτουργία της Ενημέρωσης στην Ελλάδα.

Και κάτι ακόμη:
Το αίτημα στην γερμανική πρεσβεία δεν το υποβάλει η διοίκηση του ΑΠΕ.
Το υποβάλλει, δυστυχώς,  ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ και μαζί με την απάντηση της πρεσβείας τα καταθέτει στην Ένωση ο Πρόεδρος-Γενικός Διευθυντής του ΑΜΠΕ.

  Αντιμέτωπη η πρόεδρος του ΔΣ και οι συνεργάτες της  με τις πρωτοφανείς αυτές παραβιάσεις της δεοντολογίας, οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλία για την   υπεράσπιση της εργασίας των συναδέλφων στα δημόσια ΜΜΕ, της δεοντολογίας και του συνδικαλιστικού δικαιώματος.
Και βέβαια να καταγγελθούν δημοσίως αυτές οι πρωτοφανείς πρακτικές.

  Εκτός και αν η προεδρική παρέα στο ΔΣ  επικροτεί ανοιχτά την τεχνική της μονταζιέρας.

Δημήτρης Ι. Τσαλαπάτης

Η ΠΟΕΣΥ

Με αφορμή τις διαμαρτυρίες και το ντόρο που ξέσπασε στα Μέσα Ενημέρωσης, για το αν έπρεπε να μεταφραστούν με τις λέξεις «λιτότητα» ή «μέτρα εξυγίανσης» η επίμαχη παράγραφος της ανακοίνωσης της γερμανικής καγκελαρίας, για την επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) τονίζει για πολλοστή φορά την ανάγκη απόλυτου σεβασμού στους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας από όλους τους λειτουργούς της Ενημέρωσης, ιδιαίτερα σ’ αυτή την κρίσιμη προεκλογική περίοδο.
Η ΠΟΕΣΥ, εκφράζοντας όλο το δημοσιογραφικό κόσμο, διακηρύσσει την απόλυτη αντίθεσή της στην αλλαγή ή παραποίηση ενυπόγραφου δημοσιογραφικού κειμένου, από οιονδήποτε, χωρίς συναίνεση του συντάκτη του, εφόσον μάλιστα διατηρείται η υπογραφή του.
Αποκρούει οποιαδήποτε παρέμβαση, από κυβερνητικό, πολιτικό ή εργοδοτικό παράγοντα, στα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα και οργανισμούς Ενημέρωσης, για τον τρόπο άσκησης και το περιεχόμενο του έργου του δημοσιογράφου.
Η υπεράσπιση της ελευθεροτυπίας, με ακλόνητη και ασυμβίβαστη εναντίωση σε κάθε απόπειρα ή ενέργεια λογοκρισίας, είναι το βασικό και ύψιστο καθήκον όλων των δημοσιογράφων και των συνδικαλιστικών φορέων τους.
Η ΠΟΕΣΥ παραμένει αταλάντευτη σ’ αυτό το καθήκον και θα συνεχίσει τον αγώνα της προς κάθε κατεύθυνση, υπερασπίζοντας τις δημοκρατικές και συνταγματικές αρχές ελευθερίας του Τύπου και των δημοσιογράφων.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου