Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

ΕΚΘΕΣΗ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ (ΚΑΠΟΙΩΝ) ΑΓΑΘΩΝ: ΑΝΟΥΣΙΑ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠAΠΑΡΑ (όπως αποκαλείται το ψωμί μέσα στο γάλα).

Την ώρα που το ελληνικό δημόσιο έχει κηρύξει στάση πληρωμών, το υπουργείο Ανάπτυξης πλήρωσε στον ΟΟΣΑ σχεδόν 1 εκατ. ευρώ για να ...μάθει ήδη γνωστά πράγματα, με τους όρους της νεοφιλελεύθερης ανάλυσης, όπως π.χ «οι περιορισμοί που κρατούν ψηλά τις τιμές στην ελληνική αγορά»...!!! 
Η «Μελέτη Αξιολόγησης Ανταγωνισμού» που παρουσιάστηκε χτες και απηχεί τις θέσεις των πάσης φύσεως μεγαλοφοροφυγάδων, στόχο έχει να αποτελέσει το άλλοθι κάποιων κυβερνητικών για τη νεοφιλελεύθερη επέλαση που ετοιμάζουν, ισοπεδώνοντας τα πάντα. Ολα θα γίνουν στο όνομα της Ανάπτυξης...!!! Χρειαζόταν ο βαρύγδουπος τίτλος του ΟΟΣΑ και 1 εκατ. ευρώ, για να ...ενισχυθούν τα νεοφιλελεύθερα ιδεολογήματα του ΣΕΒ και του κάθε ΣΕΒ, που λένε ότι για την ακρίβεια φταίνε ...οι νόμοι (οι 555 νομοθετικοί περιορισμοί);
Κατά παραγγελία λοιπόν της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης (θα έπρεπε να δημοσιεύεται και το κείμενο της παραγγελίας) εκπονήθηκε από τον ΟΟΣΑ έκθεση για θέματα ανταγωνισμού.
Η έκθεση για μία ακόμα φορά είναι επιδερμική και ανούσια και ουσιαστικά προάγει ντόπια και ξένα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα εις βάρος των παραγωγών, της παραγωγικής διαδικασίας και του ελληνικού λαού.
Η έκθεση είναι ανούσια, διότι καθόλου και με κανένα τρόπο δεν λαμβάνει υπόψη της δύο ουσιώδη στοιχεία για την διαμόρφωση των τιμών :
* Το εξωφρενικό κόστος παραγωγής που έχουν επιβάλει η κυβέρνηση και τα μεγάλα συμφέροντα και
* Την δράση των καρτέλ, των πολυεθνικών και ημεδαπών ιδιωτικών ολιγοπωλίων και μονοπωλίων και των κυκλωμάτων μεσαζόντων.
 Παράλληλα, απουσιάζει τελείως ο ποιοτικός παράγοντας ως παράγοντας ουσιαστικής οικονομικής ανάπτυξης, που κατά την γνώμη μας είναι μονόδρομος για την χώρα. Αντίθετα, μάλιστα σε πολλές «προτάσεις» ο ποιοτικός παράγοντας των ελληνικών προϊόντων υποβαθμίζεται, προσβάλλεται, εκμηδενίζεται. 
Την ίδια ώρα, στην έκθεση δεν θίγεται στο ελάχιστο το ζήτημα της μειωμένης παραγωγής στην χώρα και των παραγόντων που την κρατούν στο ναδίρ, αλλά επιχειρείται η ανταγωνιστική προσπέλαση εισαγόμενων προϊόντων, ήτοι περαιτέρω αύξηση του τραγικού ελλείμματος εισαγωγών - εξαγωγών της χώρας.

Το ουσιαστικό αποτέλεσμα της έκθεσης σε κάθε τομέα αναφοράς της, έχει δύο αποκρυπτόμενους σκοπούς :
* Nα ευνοήσει τους λίγους ισχυρούς κάθε κλάδου (ουσιαστικά προβάλλει και προσπαθεί να επικυρώσει ήδη εκπεφρασμένες αξιώσεις τους)  και αυτό εις βάρος μιας σειράς μικρομεσαίων Ελλήνων παραγωγών και μεταποιητών  (π.χ. κτηνοτρόφοι, αρτοποιοί, σιτοπαραγωγοί) και
* Nα ανοίξει την πόρτα και την όρεξη των ξένων συμφερόντων για να μετατρέψουν τομείς παραγωγής και εμπορίας σε τομείς αφαίμαξης.

Θα αναφερθούμε ειδικότερα στο τομέα του γάλακτος και στον τομέα του ψωμιού, γιατί αποτελούν δύο βασικά για την διατροφή αγαθά.

Στο τομέα του γάλακτος με την πολιτική της παστερίωσης 10 ημερών επιδιώκεται (και το αναφέρει ωμά η έκθεση) η διεύρυνση της δυνατότητας εισαγωγής γάλακτος από άλλες χώρες. Φυσικά εις βάρος των Ελλήνων παραγωγών, οι οποίοι κρίνονται «ακριβοί» !!!.
Η μείωση του κόστους παραγωγής από τα βάρη που έχουν επιβάλει η κυβέρνηση (π.χ. καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα κλπ) και τα καρτέλ (π.χ. ζωοτροφές) δεν εξετάζεται καθόλου.  Με τα προτεινόμενα μέτρα είναι βέβαιη, εκτός από την εξαφάνιση του Ελληνα παραγωγού και η  μείωση της ποιότητας που απολαμβάνει ο καταναλωτής. Η τιμή φυσικά δεν θα μειωθεί, καθώς είναι υψηλή και στο μακράς διάρκειας γάλα και παρότι γίνονται μεγάλες εισαγωγές γάλακτος, λόγω κερδοσκοπίας και λόγω εγκληματικών ποσοστώσεων παραγωγής που έχει επιβάλει η Ε.Ε. 
Στον τομέα του ψωμιού, το προτεινόμενο μέτρο της ζύγισης είναι αυτονόητο ότι δεν πρόκειται να επιφέρει καμία μείωση τιμών (όπως και όλα όσα προτείνονται). Φυσικά και πάλι άθικτοι και ευνοημένοι δεν είναι οι χιλιάδες μεταποιητές Ελληνες  παραγωγοί αρτοποιοί, αλλά οι λίγες πολυεθνικές και ημεδαπές εταιρείες σε όλο το φάσμα της παραγωγής και της διάθεσης: από τους εισαγωγείς σταριού, στους αλευροβιομηχάνους, στους παραγωγούς και διακινητές του χαμηλής ποιότητας Bake off ψωμιού και στις αλυσίδες των σουπερμάρκετς. Φυσικά όλα εις βάρος του Ελληνα παραγωγού και καταναλωτή.
Σε όλους τους τομείς με τους οποίους καταπιάνεται η έκθεση υπάρχει σκόπιμα επιδερμική ανάλυση, που ετσιθελικά αγνοεί την ουσία των προβλημάτων. 
Στα απορρυπαντικά π.χ. τίποτα δεν εμποδίζει τις πολυεθνικές που τα παράγουν και τα πωλούν, να έχουν τις ίδιες ακριβές τιμές με την Ελλάδα, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία που δεν υπάρχει ο έλεγχος του ΓενικούΧημείου του Κράτους (ΓΧΚ). Ας απαντήσουν οι εργαζόμενοι επιστήμονες του ΓΧΚ για την ασφάλεια κάποιων απορρυπαντικών που θέλησαν να προωθήσουν πολυεθνικές στην Ελλάδα.
Ακόμα και σε άλλους τομείς, όπως στην εξορυκτική δραστηριότητα και στα δομικά υλικά, οι προτάσεις (ακόμα και οι αυτονόητες) δεν φωτογραφίζουν ανάπτυξη και μείωση των τιμών, αλλά την απόπειρα πολυεθνικών κεφαλαίων να τους ελέγξουν με υψηλές κερδοφορίες εις βάρος της Ελλάδας και του ελληνικού λαού.
Οσο για την πρόταση για την κατάργηση του αγγελιόσημου (πρόταση των καναλαρχών και των διαφημιστών), όσο αυτονόητη και εάν ακούγεται, θα πρέπει να σκεφτεί κανείς πως θα πρέπει να μελετηθεί και να δοθεί απάντηση και λύση για το κόστος της σε άλλους τομείς, όπως αυτός της κοινωνικής ασφάλισης.
Η ουσία για εμάς παραμένει ανέγγιχτη και η εφαρμογή της «κατά παραγγελία» νεοφιλελεύθερης έκθεσης του ΟΟΣΑ θα είναι επιζήμια, όπως επιζήμιες έχουν αποδειχθεί δεκαετίες τώρα όλες οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονται στην χώρα.
Λαός που δεν παράγει ο ίδιος όσα χρειάζεται και μπορεί να παράξει είναι καταδικασμένος. Η λύση για την Ελλάδα είναι παραγωγή και ποιότητα υπέρ του ίδιου του ελληνικού λαού και μόνο.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου