Κυριακή, 18 Αυγούστου 2013

Οι Τράπεζες και το μεγάλο «κόλπο» με τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια...

ΕΤΑΙΡΙΕΣ REAL-ESTATE ΘΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ "ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ"!

ΝΕΟ ΠΕΔΙΟ ΑΓΡΙΑΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών που αφορούν τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Κατά τον κ. Στουρνάρα, «το τραπεζικό σύστημα απειλείται με κατάρρευση, λόγω των κόκκινων δανείων»!
Τέσσερα στα δέκα στεγαστικά δάνεια δεν εξυπηρετούνται και αυτό δημιουργεί άμεσο πρόβλημα στις τράπεζες, δυσχεραίνοντας τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης τους, υποστηρίζουν το υπουργείο Οικονομικών και ο αρμόδιος υπουργός.
Από την άλλη προβάλλουν τις πιέσεις της τρόικας, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση οφείλει να άρει άμεσα την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Οπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, οι τράπεζες και το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να έχουν καταλήξει στις τελικές ρυθμίσεις επί του ζητήματος το αργότερο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι ρυθμίσεις αυτές, πάντα κατά τους ανώτερους υπαλλήλους του ΥΠΟΙΚ, «θα πρέπει να βρουν τη χρυσή τομή» η οποία και θα προστατεύει όσους δανειολήπτες αποδεδειγμένα δεν είναι σε θέση να καταβάλλουν τις δόσεις, εξαιρώντας τους από τον πλειστηριασμό, αλλά και δεν θα θέτει παράλληλα σε κίνδυνο τις ίδιες τις τράπεζες.

Το σχέδιο είναι ήδη έτοιμο!

Ωστόσο, το σχέδιο είναι ήδη έτοιμο εδώ και αρκετό καιρό. Σύμφωνα με αυτό, οι τράπεζες ετοιμάζονται για το «μεγάλο κόλπο» με στόχο να λύσουν προς όφελός τους, το οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες νοικοκυριά σχετικά με τα στεγαστικά δάνεια, που λόγω των καταστροφικών πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται, είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν. Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, διαμορφώνονται σχέδια για την ίδρυση εταιριών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (real estate), ώστε να μεταβιβαστούν σε αυτές τα στεγαστικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται.
Με βάση στοιχεία των τραπεζών, το σύνολο των λεγόμενων «κόκκινων δανείων» αγγίζει τα 70 δισ. ευρώ με το εξ αυτού ποσό που δεν εξυπηρετείται, να ξεπερνά τα 21 δισ. Η καταστροφική απουσία του κράτους όσον αφορά στο θέμα της εργατικής κατοικίας, όξυνε και συνεχίζει να οξύνει το πρόβλημα της στέγασης των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων ενώ παράλληλα διαμορφώνει ένα πεδίο άγριας κερδοσκοπίας προς όφελος των τραπεζών.
Με τα διαμορφούμενα σχέδια, οι τράπεζες υπολογίζουν να έχουν πολλαπλά οφέλη. Οι εταιρίες real estate θα είναι εν μέρει ή εξολοκλήρου ιδιοκτησίας και ελέγχου των τραπεζών που κατέχουν τα δάνεια. Ουσιαστικά δηλαδή, οι δανειζόμενοι θα παραμένουν αλυσοδεμένοι στις τράπεζες. Νομικά, όμως, επειδή τα χρέη θα περάσουν σε άλλες εταιρίες, οι τράπεζες θα έχουν την δυνατότητα να διαγράψουν από τους ισολογισμούς τους τα επισφαλή δάνεια κι έτσι να εμφανίσουν μια "εξυγιανθείσα" εικόνα. Τα στεγαστικά δάνεια θα μετατραπούν σε τίτλους, οι οποίοι θα πωληθούν στις εταιρίες real estate και με αυτόν τον τρόπο, οι τράπεζες θα εισπράξουν αρχικά ένα μέρος των χρεών.
Σύμφωνα με αυτά τα σχέδια και αφού αλλάξει το νομικό πλαίσιο, οι κατασχέσεις των κατοικιών θεωρούνται δεδομένες. Αλλά αντί να κάνουν έξωση στους ιδιοκτήτες από τα σπίτια τους, οι εταιρίες real-estate θα τους μετατρέψουν σε ενοικιαστές! Αυτό θα γίνει, πρώτον για να μην καταρρεύσει η αγορά ακινήτων από την απότομη αύξηση των προς πώληση κατοικιών, και δεύτερον για να καταστεί δυνατό να εισπραχθεί όσο μεγαλύτερο ποσό γίνεται από αυτά τα δάνεια. Επίσης, με αυτή την τακτική, οι τράπεζες υπολογίζουν να μετριάσουν τις αντιδράσεις, που θα είναι οξύτατες.
Αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τα εισπραττόμενα ενοίκια πλέον θα τα μοιράζονται οι τράπεζες και οι εταιρίες διαχείρισης. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν, οι τράπεζες θα βγουν διπλά κερδισμένες, καθώς ούτε επισφάλειες θα "γράφουν" στις οικονομικές τους καταστάσεις, ενώ θα εισπράττουν και χρήματα από τα ακίνητα, που υπό άλλες συνθήκες θα είχαν αναξιοποίητα στην κατοχή της.
Όμως, οι σχεδιασμοί των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων δε σταματούν εδώ! Αν τα σχέδια προχωρήσουν και η κτηματαγορά ανακάμψει, οι εταιρείες αξιοποίησης θα μπορούν να εισαχθούν στο χρηματιστήριο και το ζήτημα της κατοικίας των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, θα μετατραπεί σε μια αρένα άγριας κερδοσκοπίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου