Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Στην μπόχα του ΕΟΠΥΥ...


-Πρώτα οι δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, φαρμακοποιοί, τραπεζικοί...
-Σε λίστα αναμονής τα δημοσιογραφικά ταμεία...


Αδυνατώντας να ελέγξει τις δαπάνες και τα κυκλώματα που δρουν ανεξέλεγκτα στο χώρο της Υγείας, εντός και εκτός των Ταμείων, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ακολουθώντας πλέον την πεπατημένη των Λοβέρδου και Κουτρουμάνη,  προωθεί τροπολογία  για την ένταξη των υγιών ταμείων στον ΕΟΠΥΥ.

Όπως προκύπτει από τροπολογία στη Βουλή, στον "άρρωστο" ΕΟΠΥΥ ενοποιούνται με συνοπτικές διαδικασίες από την 1η Νοεμβρίου, ο Κλάδος Υγείας του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ)*, καθώς και οι Τομείς Ασθένειας Προσωπικού ΕΤΒΑ, Προσωπικού Εμπορικής Τραπέζης της Ελλάδος και Ασθένειας. Το Ταμείο Προσωπικού Τραπεζών Πίστεως, Γενικής και American Express του Κλάδου Υγείας του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ).

Μαζί με αυτούς ήθελε ο κ. Βρούτσης και τα εναπομείναντα αποθεματικά των δημοσιογράφων.
Έτσι, ο πρόεδρος του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ Κ.Τσουπαρόπουλος και η πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Ελ. Σπανοπούλου, ο καθένας για τους δικούς του ξεχωριστούς λόγους (ο Τσουπαρόπουλος για να το "παίξει καλό παιδί" στην κυβέρνηση και να κρατήσει τη θεσούλα του στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και η Σπανοπούλου για να κουκουλώσει  την υπόθεση του "σπασίματος" των "κουρεμένων" ομολόγων της Τράπεζας της Ελλάδος, που διερευνάται από τον ανακριτή), ανέλαβαν συνεταιρικά τη "δύσκολη δουλειά", ερήμην του σώματος των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζόμενων στον Τύπο.
Να ξεκαθαρίσουμε, ότι το μυστήριο της μυστικής συνάντησης των «ΔΥΟ» με τον υφυπουργό Υγείας κ. Σαλμά, δεν είναι καθόλου μυστήριο. Πρώτον, αυτός δεν έχει την αρμοδιότητα για τα Ταμεία και δεύτερον δεν τους κάλεσε εκείνος στο γραφείο του! Ούτε βέβαια τους τηλεφώνησε εκείνος, όπως εξομολογήθηκε σε συναδέλφους που καλύπτουν  το ρεπορτάζ του συγκεκριμένου υπουργείου.
Το ραντεβού κλείστηκε από άλλον για την Σπανοπούλου, η οποία το ξέρει πολύ καλά και να αφήσει τα παραμύθια. Είναι τόσο βέβαιο αυτό, όσο και ότι ....η Ζαβέρδα είναι στην Αιτωλοακαρνανία!
Πλην όμως, έγιναν "τσακωτοί" και το σχέδιο ΕΟΠΥΥ-ησης των δημοσιογραφικών ταμείων πάει για ...αργότερα.
Έτσι, το πράγμα γίνεται ακόμη χειρότερο αφού τα ταμεία μας μπαίνουν σε λίστα αναμονής, προκειμένου να λειτουργήσει καλύτερα η σαλαμοποίηση, να στοχοποιηθούν οι δημοσιογράφοι και να υποκύψουν πιο εύκολα  αφού ήδη:

-Υπάρχει πρόβλεψη στο μνημόνιο
-Μας έχουν χώσει κανονικά στο ΗΔΙΚΑ που « φακελώνει» ταμεία ασφαλισμένους και
συνταξιούχους
Και  το πρόβλημα υπάρχει όχι μόνο για τον  ΕΔΟΕΑΠ, αλλά και για τους κλάδους υγείας των ταμείων που έχουν ενοποιηθεί -διοικητικά προς το παρόν- στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Δηλαδή, το ίδιο ισχύει και για το πρώην ΤΑΙΣΥΤ ( συντάκτες, υπάλληλοι, ιδιοκτήτες περιοδικού τύπου) και το ΤΑΤΑ (τυπογράφοι) εφημεριδοπώλες, προσωπικό πρακτορείων κλπ.
Το παραδέχθηκε, άλλωστε, στην τελευταία συνάντησή του στην ΠΟΕΣΥ με τους προέδρους, αλλά και στην ΕΣΗΕΑ ο πρόεδρος του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, που βέβαια ξέρει να φυλάγεται και δεν τόλμησε να πει οτι ο Σαλμάς ζήτησε να τους δει.

Μέχρι να ολοκληρωθεί το σχέδιο, οι επικίνδυνες διοικήσεις των δυο ταμείων των εργαζόμενων στον Τύπο θα φροντίσουν να διαμορφώσουν το κατάλληλο κλίμα, ώστε η ΕΟΠΥΥ-ηση να έρθει  σαν ώριμο φρούτο. Άλλωστε , όπως φαίνεται, μέρος η ολόκληρο το ποσό από το αγγελιόσημο θα το
 «τρώει» ο κρατικός προυπολογισμός.

Όμως, ειδικά σε ό,τι αφορά τον ΕΔΟΕΑΠ, που είναι οργασμός ΙΔΙΩΤΙΚΟΎ ΔΙΚΑΙΟΥ και λειτουργεί ως αλληλοβοηθητικό ταμείο, τον πρώτο λόγο πρέπει να έχουν βάσει του καταστατικού του τα μέλη-μέτοχοί του και ως εκ τούτου οι εκλογές για την αντικατάσταση της Σπανοπούλου θα έπρεπε να έχουν γίνει ...χτες! Αυτή είναι και η απόφαση της γενικής συνέλευσης του περασμένου Ιουνίου.

Βάσει της φύσης του ΕΔΟΕΑΠ (ΝΠΙΔ) και του καταστατικού του (έχει μέλη-μετόχους), ο Οργανισμός αυτός περίθαλψης και επικούρησης των δημοσιογράφων, για να μπει στον ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει αυτό να το αποφασίσουν τα μέλη-μέτοχοί του. Και  αυτοί ΔΕΝ ΘΑ ΠΟΎΝ ΠΟΤΈ "ΝΑΙ".
Στη συνέχεια, το Ταμείο θα πρέπει να σπάσει στα δύο, για να φτιαχτούν ένας πυλώνας για την επικούρηση κι ένας άλλος πυλώνας για την περίθαλψη (αυτά ακριβώς δεν είναι που παπαγαλίζει το τελευταίο διάστημα η Σπανοπούλου στα μέσα των εκδοτών που πρωτοστατούν στην  διάλυση των δημοσιογραφικών ταμείων, μαζί με τους διαφημιστές;)

Τα αγκάθια

Για να προχωρήσει όμως, το ανοσιούργημα της ωραίας Ελένης και  να γίνει οτιδήποτε στον ΕΔΟΕΑΠ, θα πρέπει:

***Είτε να αποφασίσουν τα μέλη-μετοχοί του να διαλυθεί το Ταμείο και να ζητηθεί η απόδοση της υπάρχουσας περιουσίας, μαζί με τις απώλειες, και στη συνέχεια να επιλέξουν έναν άλλο φορέα περίθαλψης - δηλαδή, κάποιον από τους υπάρχοντες φορείς (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.λ.π.)  του ΕΟΠΥΥ....
***Είτε ο ΕΔΟΕΑΠ να συγχωνευτεί με το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, για να πάνε έτσι μαζί "πεσκέσι" στον κουβά του ΕΟΠΥΥ....
Μήπως αυτό δεν είναι το σενάριο που επεξεργάζονταν κρυφά από την περασμένη Ανοιξη Τσουπαρόπουλος και Σπανοπούλου, με τις ευλογίες του ανεκδιήγητου Τρίμη.


Τί λέει το ρεπορτάζ για τα άλλα Ταμεία των γιατρών, των μηχανικών, των δικηγόρων και των τραπεζικών... 

 Οι κινήσεις του Γ. Βρούτση έχουν προκαλέσει τις σθεναρές αντιδράσεις ΌΛΩΝ των θιγόμενων, καθώς στόχος της κυβέρνησης σε αυτή τη φάση είναι η σωτηρία του ΕΟΠΥΥ και η πρόσβαση στα υψηλά και "καθαρά" αποθεματικά του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ.
Μέσα σ΄αυτά περιλαμβάνονται εκτός από κινητά και  τα ακίνητα- φιλέτα (ξενοδοχεία, οικόπεδα, κεντρικά κτίρια στην Ομόνοια, στο Σύνταγμα , την Θεσσαλονίκη κ.α).
 Έτσι, το υπουργείο Εργασίας θα θέσει υπό τη σκέπη ενός άρρωστου Ταμείου, άλλο ένα υγιές Ταμείο και μια τράπεζα, την Attica Bank και την αμύθητη περιουσία του, η οποία σήμερα μπορεί να μην πιάνει τιμή αλλά έχει τεράστια αξία.

Με αυτό τον τρόπο, ο Βρούτσης επιχειρεί να εξασφαλίσει τη διαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος έχει αρνητικές χρηματορροές και ζημιές, ενώ ταυτόχρονα θα αδυνατίσει τη θέση του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και θα επηρρεάσει αρνητικά και την τράπεζα που εξυπηρετεί κατά βάσει τους ασφαλισμένους αυτών των ταμείων, προσφέροντας ανάσες ρευστότητας σε κρίσιμους κλάδους της οικονομίας που έχουν πληγεί βάναυσα από την κρίση.

Ποιοί εντάσσονται

Η ένταξη, που αφορά όλους τους εν ενεργεία ασφαλισμένους των Ταμείων αυτών, τους συνταξιούχους και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, γίνεται με τροπολογία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, στο σχέδιο νόμου, που συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και αφορά την κύρωση Πράξων Νομοθετικού Περιεχομένου για επείγοντα μέτρα εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

*Υπενθυμίζεται ότι ο κλάδος Υγείας του ΕΤΑΑ, στον οποίο ασφαλίζονται γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί, επρόκειτο με βάση το νόμο 4075/12 να ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ από τον περασμένο Ιούνιο, αλλά είχε εξαιρεθεί προσωρινά με απόφαση του τότε  υπουργού Εργασίας και σήμερα υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου