Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

"Εφυγε" σε ηλικία 84 χρόνων ο θρυλικός γιατρός της Formula-1...





Ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του -όσο κανείς άλλος- με την ενίσχυση της ασφάλειας στις πίστες της Formula-1, δεν ήταν οδηγός, δεν ήταν μηχανικός, δεν ήταν σχεδιαστής... Ηταν ο Βρετανός γιατρός-νευροχειρουργός Sid Watkins, που υπηρέτησε τη Formula-1 για διάστημα μεγαλύτερο των 30 χρόνων κι έφυγε χτες από τη ζωή, μόλις έξι μέρες μετά τον εορτασμό των 84ων γενεθλίων του.


Ολος ο κόσμος των αγώνων αυτοκινήτου αναγνωρίζει ότι ο "καθηγητής" -όπως ήταν το προσωνύμιό του- έκανε περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο και για πολλά χρόνια, για να είναι η Formula 1 τόσο ασφαλής, όσο είναι σήμερα.

Ο δόκτωρ Sid Watkins, ήταν ο «γιατρός της Formula-1» που πρώτος έσπευσε κοντά στον Ayrton Senna, μετά τη μοιραία του πρόσκρουση στην Imola το 1994.

Ο αγαπημένος νευροχειρουργός των πιλότων της F-1, με αγάπη για τα πούρα και το ουίσκι, στάθηκε δίπλα σε κρίσιμες στιγμές πολλών οδηγών της F-1, όπως ο Βραζιλιάνος Rubens Barrichello, ο οποίος είχε ένα σημαντικό ατύχημα στο Σαν Μαρίνο στον ίδιο αγώνα που στοίχισε τη ζωή του Senna και του αυστριακού Roland Ratzenberger.

«Ήταν ο Sid Watkins που μου έσωσε τη ζωή στην Imola το 1994. Μεγάλος ως άνθρωπος και πάντα χαρούμενος. Τον ευχαριστώ για ότι έχει κάνει για όλους τους οδηγούς», έγραψε χτες ο Barrichello στο Twitter του, απευθυνόμενος σε 1,7 εκατ. φαναντικούς θαυμαστές του.

Στο βιβλίο του «Ζωή στο Όριο: Θρίαμβος και τραγωδία στην Formula 1», ο Watkins έγραψε για τις τελευταίες μέρες του Senna και για το πόσο ο Βραζιλιάνος οδηγός επηρεάστηκε από το θάνατο του συμπατριώτη του Ratzenberger στα δοκιμαστικά. Συμβουλεύοντας τον Senna να μην αγωνιστεί, πρόσθεσε: «Πραγματικά, γιατί δεν μπορείς να εγκαταλείψεις; Τι άλλο χρειάζεσαι από το να γίνεις παγκόσμιος πρωταθλητής τρεις φορές και να είσαι ο πιο γρήγορος οδηγός; Φτάνει ως εδώ! Παράτησέ τα και …ασχολήσου με το ψάρεμα… ». Η απάντηση του Senna, οι τελευταίες λέξεις που είπε στον Watkins, ήταν απλές: "Sid, υπάρχουν ορισμένα πράγματα, στα οποία δεν έχουμε κανέναν έλεγχο. Όπως όταν δεν μπορείς να σταματήσεις το κάπνισμα…. συνεχίζεις να καπνίζεις».

«Ο Θεός να αναπαύσει τον αγαπημένος μας γιατρό. Είναι θλιβερή η είδηση για όλους μας», είπε ο Bruno Senna, ο ανηψιός του Ayrton που τώρα αγωνίζεται στην ίδια ομάδα της Williams, όπου ο τρεις φορές πρωταθλητής θείος του έχασε τη ζωή του την πρωτομαγιά του 1994. Ο θάνατος του Senna καταγράφηκε ως ο τελευταίος θάνατος οδηγού σε αγώνα Formula -1. Από τότε ένα μεγάλο μέρος για την προστασία και επιβίωση των άλλων οδηγών οφείλεται στον Sid Watkins, γνωστό απλά ως «καθηγητή» από τους θιασώτες της F1 και ως «Sid» από τους φίλους του.

Ο Martin Donnelly, ο Mika Hakinnen, ο Gerhard Berger, ο ιδρυτής της ομώνυμης ομάδας Frank Williams, όπως και πολλοί άλλοι οδηγοί, οφείλουν τη ζωή τους στην γρήγορη ανταπόκριση και τη φροντίδα του «καθηγητή» μετά από σοβαρότατα ατυχήματα που είχαν. «Σήμερα ο κόσμος του μηχανοκίνητου αθλητισμού έχασε έναν από τους μεγάλους και αληθινούς φίλους του», έγραψε ο πρόεδρος της McLaren Ron Dennis, με τα μονοθέσια του οποίου ο Senna κέρδισε όλους τους τίτλους του.

Ο δόκτωρ Watkins παρουσιάστηκε στο χώρο της Formula 1 από τον Bernie Ecclestone το 1978, λίγο πριν από το θάνατο του Ronnie Peterson στη Μόντσα, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Ο Βρετανός γιατρός συνεργάστηκε στενά με τον πρώην πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου Μax Μosley για να βελτιωθoύν οι πίστες και το αυτοκίνητο ασφαλείας. Παραιτήθηκε από γιατρός των αγώνων το 2004, όμως συνέχισε να παίζει καθοριστικό ρόλο στο Ίδρυμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας-FIA Foiyndation, ως πρώτος πρόεδρος από την ίδρυση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου