Κυριακή, 24 Ιουνίου 2012

Τιτανικός για την Ελένη στο «Τιτάνια»

«ΜΑΥΡΟ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠΤΗΝ πλήρη εκκαθάριση της υπόθεσης του ΕΔΟΕΑΠ, με την άμεση επιστροφή των κεφαλαίων του, πρόσθετο έλεγχο στους χειρισμούς και την πρακτική της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και ειδικό διαχειριστικό έλεγχο -αλλά με νέα διοίκηση- προτείνει η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων (ΚΕΔ).
Ήδη, χθες καταδικάστηκαν και πολιτικά οι αποφάσεις και οι προτάσεις της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ (περικοπές σε παροχές και χαράτσια με αυξήσεις εισφορών ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ).
Καταδικάστηκαν επίσης και οι απαράδεκτοι χειρισμοί της, που οδηγούν, όπως καταγγέλθηκε από όλες τις πλευρές, σε απώλεια αποθεματικών, καθιστώντας νόμιμο το PSI, που υποτίθεται αρνήθηκαν να εφαρμόσουν.
Στην επεισοδιακή 9ωρη γενική συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» και στην ψηφοφορία που έγινε λίγο πριν τα μεσάνυχτα τα μέλη -μέτοχοι καταψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία τον απολογισμό και τον προϋπολογισμό και υπερψήφισαν πρόταση για ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ της διοίκησης Σπανοπούλου, ώστε να υπάρξει επόμενη μέρα στον οργανισμό.
Λίγο νωρίτερα (στις 9.30 το βράδυ) η απόπειρα της προέδρου να διακόψει την συνέλευση, με πρόσχημα οτι ή αίθουσα είχε διατεθεί μέχρι εκείνη την ώρα ή ότι δήθεν δεν υπήρχε απαρτία -ουσιαστικά ήθελε τη διακοπή επειδή προέβλεπε την καταψήφιση- είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξουν έντονοι διαξιφισμοί, αφού οι παριστάμενοι διαφωνούσαν με τη διακοπή.
Η κατάσταση οξύνθηκε όταν το προεδρείο για να αντιμετωπίσει την πρόταση για παραίτηση του ΔΣ, άρχισε να κινδυνολογεί προκλητικά ότι θα κοπούν οι συντάξεις και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Προκλήθηκαν εντάσεις , απειλήθηκαν σοβαρά επεισόδια
και η πρόεδρος φυγαδεύθηκε , υπό την προστασία προσωπικών φρουρών, που κανείς δεν ήξερε ότι ήταν ψυχρή εφεδρεία σε παρακείμενο χώρο , ενώ την ακολούθησε σχεδόν αμέσως και ο γενικός της γραμματέας Α. Δεμερτζής.
Τελικά, η συνέλευση ολοκληρώθηκε, μετά τη σθεναρή στάση των μετόχων απέναντι στο προεδρείο, από τον αντιπρόεδρο (εκ Θεσσαλονίκης) Π. Νεστορίδη, τον ταμία Δ. Μυλωνά και άλλα δύο μέλη του ΔΣ, Γ. Βλαβιανό και Ε. Δελβινιώτη, που υπέβαλε παραίτηση στη γενική συνέλευση. Με την ψυχραιμία τους, πάντως, διαχειρίσθηκαν με επιτυχία την κρίση παρά το ηλεκτρισμένο κλίμα, με όσα είχαν προηγηθεί από τους χειρισμούς της προέδρου.
Αμέσως μετά την ψηφοφορία αποχώρησε, διακριτικά, όπως νόμιζε, με το σακίδιο στον ώμο ο Δ. Τρίμης από τους φανατικούς υποστηρικτές του προεδρικού συστήματος του ΕΔΟΕΑΠ, ο οποίος εισέπραξε την έντονη αποδοκιμασία για τη στάση του και ειδικά όταν πρότεινε στα "ξεκούδουνα" απεργία.
Δυστυχώς, όμως σε επεισόδια που ακολούθησαν τραυματίστηκε ο συνάδελφος δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος -ευτυχώς ελαφρά- που διακομίστηκε στο νοσοκομείο. 
Όπως επισημάνθηκε κατά την γενική συνέλευση και όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΚΕΔ:
-Η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, είναι υπόλογη, αφού κατέθεσε και άφησε, ως μη όφειλε, τα κεφάλαια του Ταμείου, στο έλεος της ανάλγητης πολιτικής του Μνημονίου και της Τράπεζας της Ελλάδος, που με άλλοθι την κρίση, τα έκανε σκουπίδια, χωρίς να ανοίξει μύτη.
-Στη συνέχεια όμως, τα "κούρεψαν" κι αυτά και μια και στέγνωσε το Ταμείο, έστησαν ένα θλιβερό επικοινωνιακό παιχνίδι, με τη γενική συνέλευση του Σαββάτου, για να καρατομήσουν και επίσημα, παροχές, συντάξεις και  ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να επιβάλλουν χαράτσια (αυξήσεις εισφορών και άρα μειώσεις μισθών και συντάξεων) σε εργαζόμενους και συνταξιούχους.
- Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου το προεδρείο του ΕΔΟΕΑΠ, δεν δεχόταν κουβέντα για τα αποθεματικά και τα διαθέσιμα, ενώ έβλεπε με καλό μάτι το πρώτο κούρεμα του 21 %. Και δεν διαφωνούσε να γίνει.
- Δεν είναι τυχαίο ότι αναγκάσθηκε μέσα στην κατακραυγή να οργανώσει και σχετική ενημερωτική ημερίδα στις 15 Σεπτεμβρίου2011. Σ΄αυτή η πρόεδρός του, υποχρεώθηκε, μετά από διαμαρτυρίες και υποδείξεις συνδικαλιστών να στείλει , ίσως για πρώτη φορά, επιστολή στον Προβόπουλο. Με την απάντηση αυτή άρχισε μας πιάνει στην μύτη η οσμή της υπόθεσης των χαμένων αποθεματικών.
Από τις 22 Ιανουαρίου 2012, η ΚΕΔ σε ανακοίνωσή της με τίτλο «Βόμβα στα δημοσιογραφικά ταμεία με το κούρεμα» που δημοσιεύθηκε στο «ΠΑΡΟΝ της Κυριακής» και στο http://www.styx.gr/ αποκάλυπτε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες και αριθμούς, ότι:
«Τα συνολικά ποσά που υπήρχαν στην Τράπεζα της Ελλάδος από τα αποθεματικά όλων των ασφαλιστικών ταμείων, την παραμονή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, τότε ήταν:
-έντοκα γραμμάτια Δημοσίου 4,5 δισ. €
-ομόλογα ελληνικού Δημοσίου (λήξεως 2013-2037) 18,6 δισ.€ »
Τα δικά μας ήταν κάπου 2 δισ. €
Απ’ αυτά στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ έμειναν κάτι περισσότερο
από 5ΟΟ εκ. € στα χαρτιά και στον ΕΔΟΕΑΠ ακόμη τα ...ψάχνουμε.
Έτσι δεν δικαιολογείται καμία απολύτως άγνοια, από τις διοικήσεις των ταμείων και τις παρακμιακές πλειοψηφίες στις ενώσεις και την ΠΟΕΣΥ, τονιζόταν στην ανακοίνωση της ΚΕΔ.
Τον Σεπτέμβριο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία της διοίκησης, ο ΕΔΟΕΑΠ είχε:
-48.038 € ΜΕΤΡΗΤΆ
-2,3 εκ. € ΜΕΤΟΧΕΣ
-2,6 εκ. € ΣΕ ΜΕΡΊΔΙΑ ΑΜΟΙΒΑΊΩΝ
-23,4 εκατ. € ΣΕ ΟΜΌΛΟΓΑ από 32 εκ.€ που είχε στις αρχές του 2011.
-168,9 εκατ. € ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ
Που πήγαν λοιπόν τα λεφτά;
Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε στη χθεσινή γενική η αποκάλυψη του Κώστα Ντελέζου, μέλους του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ και εκπροσώπου των εργαζομένων στα ΝΕΑ, ότι υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που ορίζει ότι οι ιδιωτικού δικαίου φορείς δεν έχουν υποχρέωση να καταθέτουν τα κεφάλαια τους στη Τράπεζα της Ελλάδος. Πρόκειται για την απόλυτη αποδόμηση των επιχειρημάτων Σπανοπούλου τόνισε, παρουσιάζοντας και πρόσθετα οικονομικά στοιχεία και ζητώντας την παραίτηση της διοίκησης.
Ενδιαφέρον προκάλεσε επίσης η τεκμηριωμένη εισήγηση του Νίκου Ιγγλέση για τον τρόπο που έχασε τα αποθεματικά η διοίκηση και την υποχρέωση άμεσης παραίτησης της .
Καταλυτικά ήταν τα ερωτήματα που έθεσε για λογαριασμό 170 συναδέλφων η εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΄Εθνος Εφη Καραγεώργου και η αποκάλυψη της συναδέλφου του δικαστικού ρεπορτάζ Μ. Μπενέα για το περιεχόμενο της εισαγγελικής παραγγελίας του κ. Πεπόνη για την δικαστική έρευνα που είναι σε εξέλιξη.
Ο πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής Γ.Μέρμηγκας, δήλωσε ότι δεν υπάρχει έκθεση ελέγχου, επειδή το προεδρείο αρνήθηκε να δώσει στην Εξ. Επ. στοιχεία από τις κινήσεις κεφαλαίων και αποθεματικών.
Ο Δημήτρης Τσαλαπάτης στη εισήγηση του, καταλόγισε ευθύνες στη διοίκηση για τους χειρισμούς της επειδή κατέθεσαν τα χρήματα στην ΤτΕ γιατί δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση ούτε από το νόμο ούτε το καταστατικό. Αυτό ανεξάρτητα από τις ευθύνες που έχει η Τράπεζας της Ελλάδος (και δεν είναι μόνο πολιτικές), καθώς και την ανάλγητη πολιτική του Μνημονίου η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, τόνισε, είναι υπόλογη επειδή ήξερε ότι βάζοντας τα λεφτά μας στη Τράπεζα της Ελλάδος αυτή τα έκανε έντοκα γραμμάτια και ομόλογα-σκουπίδια τουλάχιστον από το 2010.
Εκτός του ότι δεν είχε κανένα λόγο , μέσα στην κρίση, να βάζει τα λεφτά μας σε ομόλογα-σκουπίδια, επισήμανε ο Δ.Τσαλαπάτης, προκύπτει τώρα ότι "έσπασαν" και ομόλογα του PSI 2, σε τιμές της πλάκας.
Αποκάλυψε επίσης, ότι σε προηγούμενη περίοδο με πρόεδρο στο ΤΥΠ τη σημερινή πρόεδρο, ταμίας του ΕΔΟΕΑΠ ήταν συνδικαλιστής των διοικητικών, στέλεχος αν όχι και μέτοχος γνωστής ΕΛΔΕ στη γνωστή περίοδο της χρηματιστηριακής …άνοιξης.
Το κρίσιμο ζήτημα πάντως είναι οτι ο ΕΔΟΕΑΠ δεν είχε καμία υποχρέωση να έχει τα αποθεματικά του στην Τράπεζα της Ελλάδας αφού είναι ΝΠΙΔ( ΙΔΙΩΤΙΚΟΎ ΔΙΚΑΙΟΥ) και είναι τουλάχιστον περίεργο, όπως αποδεικνύεται, την ευκολία με την οποία σήκωνε λεφτά η διοίκηση, γιατί δεν την αξιοποίησε από το 2009-2010.  Γιατί αφού ήξερε και μπορούσε άφηνε τα λεφτά μας εκεί και χωρίς να παίρνει, όπως φαίνεται αποδόσεις(τόκους);
-Ποιά ακριβώς είναι τα σημερινά κεφάλαια του ΕΔΟΕΑΠ και το πραγματικό ύψος των αποθεματικών του σε ποιές Τράπεζες τα έχει και με τι επιτόκια;
Σε ανακοίνωσή της η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων υπογραμμίζει:
«Και βέβαια το ...έργο αυτής της διοίκησης, να κατέβει αμέσως. Αρκετά με την παράσταση. Ο,τι πούλησε πούλησε… Τα λεφτά μας πίσω αμέσως, απαιτούν οι δημοσιογράφοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου