Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 18 Απριλίου 2010

ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΥΡΑΝΧΑΣ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ

Η Ελληνική Κυβέρνηση με το γράμμα που έστειλε σε Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ ανακοινώνει ότι θα μπει στη διαδικασία διαπραγματεύσεων προκειμένου να πετύχει τους όρους για την υπογραφή της σύμβασης με το ΔΝΤ κατ’ αρχήν.

Όπως σήμερα είναι τα πράγματα, η ένταξη στο Δ.Ν.Τ. γίνεται σόλο! Για την Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπουμε. Άλλωστε, μόλις σήμερα «σκάνε μύτη» οι φήμες ότι η Γερμανία θα αφήσει τη ζώνη του ευρώ και θα μας αφήσει όλους μαζί στα κρύα του λουτρού, αφού ευρώ χωρίς Γερμανία, θα φέρνει σε δηνάρια κεντρικής Ευρώπης.

Αλλά πριν πάμε εκεί ας κάνουμε την υπόθεση εργασίας ότι γίνεται σκληρή διαπραγμάτευση, όπου όμως η τράπουλα δυστυχώς για μας είναι σημαδεμένη. Είναι κάτι σαν εισιτήριο απλής διαδρομής. Μπορείς να μπεις, αλλά εάν πεις ότι δεν σ’ αρέσει, στην έξοδο θα υπάρχει ένα σκηνικό που θα θυμίζει την κόλαση του Δάντη.

Από τη στιγμή όμως που θα γίνει, μετά βεβαιότητας μάλιστα, η ένταξη θα πρέπει να φανταστούμε τι θα συμβεί στα διάφορα επίπεδα οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής της χώρας.

Είναι βέβαιο ότι οι οικονομικές εξελίξεις θα σύρουν βίαια τις πολιτικές εξελίξεις. Όσο επιδέξια, αλλά και καλοδεχούμενη από τα ΜΜΕ ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση για το ΔΝΤ, στο επίπεδο της πραγματικής οικονομίας τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά σκληρά και με πάρα πολλά θύματα. Τεράστια ύφεση που θα σημαίνει απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, θα συνοδεύεται μονίμως από την παγιωμένη άποψη των αγορών ότι παρ’ όλ’ αυτά ο λογαριασμός δεν βγαίνει.

Οι απόψεις που θα διακινούνται θα μιλούν όλο και ποιο έντονα για την ανάγκη εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και αφού προηγουμένως υπάρξει με ευθύνη του ΔΝΤ, αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με μετακίνηση ενός σημαντικού τμήματος για κάποια επόμενη δεκαετία. Στο πολιτικό πεδίο είναι βέβαιο ότι η Κυβέρνηση Παπανδρέου θα προσπαθήσει να ενισχυθεί μέσω διευρύνσεων. Η προσπάθεια θα είναι αμφίπλευρη και θα περιλαμβάνει σχεδόν όλο το φάσμα των κοινοβουλευτικών δυνάμεων. Στόχος του Παπανδρέου θα είναι να μην μείνει μόνος στον κάμπο, γιατί γνωρίζει ότι ήδη από τον Μάιο όπου η ελπίδα πια για κάποια κίνηση που θα μπορούσε να αποφύγει τα σκληρότερα μέτρα έχει χαθεί, το τρομακτικό ασφαλιστικό θα έχει γίνει γνωστό, η αδυναμία επίτευξης των στόχων των εσόδων θα ...γαργαλάει το Δ.Ν.Τ. για ακόμη περισσότερα μέτρα και όπου σε διάφορες κατηγορίες Ελλήνων θα υπάρχουν όλο και πιο έντονες σκέψεις για οικονομική μετανάστευση!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου