Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

«Βαφτίζουν» τα καρτοκινητά, υπό την πίεση Καρατζαφέρη!!!

Του Κώστα Ντελέζου

ΧΑΡΑΤΣΙ τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ, θα κληθούν να πληρώσουν οι χρήστες των καρτοκινητών τηλεφώνων προκειμένου να τα νομιμοποιήσουν και να τα διατηρήσουν... στη ζωή, σύμφωνα με νομοσχέδιο εξπρές που προωθεί η κυβέρνηση.
Το κόστος για τη «βάπτιση» κάθε καρτοκινητού εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 3-5 ευρώ και θα επιβαρύνει αποκλειστικά τον κάτοχό του, ο οποίος εάν δεν το δηλώσει ως τον Ιούνιο του 2010 δεν θα μπορεί να το... σώσει, διατηρώντας τον αριθμό του σε λειτουργία.
Η κυβέρνηση, στην αγωνιώδη προσπάθειά της να εμφανίσει μέτρα κατά της τρομοκρατίας και της αντιμετώπισης περιστατικών του κοινού ποινικού δικαίου, προχωρεί εσπευσμένα σε ειδική νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση της ανωνυμίας των κατόχων καρτοκινητών τηλεφώνων.
Η σύνταξη του σχετικού νομοσχεδίου, όπως καταγγέλλεται από την πλευρά των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, ολοκληρώθηκε χωρίς την απαιτούμενη διαβούλευση μαζί τους (μόλις χτες κλήθηκαν στο υπουργείο Μεταφορών για απλή ενημέρωση), αλλά και με τις αρμόδιες Αρχές όπως είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Οι μοναδικές αρχές που, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, φαίνεται ότι είχαν λόγο στη σύνταξη του νομοσχεδίου, ήταν η ΕΥΠ και οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας!
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, που πρόκειται να έρθει στο Α΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής, οι 13,5 εκατ. κάτοχοι καρτοκινητών θα πρέπει να ταυτοποιηθούν μέχρι τις 30/6/2010. Οι εταιρείες κινητής θ’ αναλάβουν να ενημερώσουν τους πελάτες τους για τον τρόπο υποβολής των κατάλληλων στοιχείων που θα ταυτοποιήσουν, ενώ για όσους δεν το πράξουν, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είναι υποχρεωμένες να διακόψουν τη σύνδεσή τους ένα μήνα μετά την προθεσμία που έχει οριστεί (31/7/2010).
Οσον αφορά τις νέες συνδέσεις, το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση της πώληση καρτών SΙΜ από τα περίπτερα. Στο εξής, η κάρτα SIM θα πωλείται μόνο με την επίδειξη ταυτότητας από τα καταστήματα των εταιρειών. Από τα περίπτερα οι χρήστες θα μπορούν αγοράζουν μόνο χρόνο ομιλίας των 5, 10 ή 20 ευρώ.
Τα νέα μέτρα υποχρεώνουν τους κατόχους καρτοκινητών να δηλώνουν στις εταιρείες οποιαδήποτε μεταβολή της κατάστασης του καρτοκινητού τους (π. χ. δωρεά, απώλεια, κλοπή κ. ο. κ.), καθώς η οποιαδήποτε ανανέωση χρόνου ομιλίας θα συνδέεται τόσο με τον κωδικό αριθμό της κάρτας του κινητού (IMSI), όσο και με τον κωδικό αριθμό της συσκευής (ΙΜΕΙ).
Υπεύθυνη για την τήρηση των αρχείων των καρτοκινητών θα είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η οποία εξουσιοδοτείται να επιβάλλει πρόστιμα στους παρόχους που δεν τηρούν ακριβή αρχεία κατόχων καρτοκινητών στις βάσεις δεδομένων τους. Μάλιστα, οι εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να διατηρούν τα στοιχεία των κατόχων των καρτοκινητών μέχρι ένα χρόνο μετά την απενεργοποίηση των συσκευών-συνδέσεών τους. Τα στοιχεία αυτά θα είναι διαθέσιμα στις διωκτικές αρχές με εισαγγελική απόφαση ανά πάσα στιγμή.

Οι αντιρρήσεις

«Υπάρχουν ανοιχτά νομικά ζητήματα που σχετίζονται κυρίως με το απόρρητο των επικοινωνιών, αλλά και με την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Ωστόσο, ακόμα κι αν εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο, εφόσον κάποιος χρήστης θα επιθυμεί να διατηρήσει το απόρρητο του τηλεφώνου του, θα του παρέχεται αυτή η δυνατότητα, όπως ήδη συμβαίνει σήμερα και στη σταθερή τηλεφωνία», αναφέρουν νομικές πηγές.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν, ότι το μέτρο δεν αναμένεται να προστατέψει την πολιτεία από τους λόγους που επέβαλαν την ταυτοποίηση των κατόχων καρτοκινητών. Και αυτό, επειδή οι κακοποιοί θα μπορούν να προμηθευτούν ανωνύμως καρτοκινητά από άλλες χώρες της Ε. Ε. που δεν επιβάλλουν την ταυτοποίηση των καρτοκινητών. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στη σχετική εισηγητική έκθεση του νόμου, η ταυτοποίηση των κατόχων καρτοκινητών στην Ε. Ε ισχύει μόνο σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ουγγαρία, και Σλοβακία. Εκτός Ε. Ε., ισχύει σε Ελβετία, Νορβηγία, Αυστραλία, Ιαπωνία και Ν. Αφρική.
Το μόνο βέβαιο -προσθέτουν- είναι ότι με τη ρύθμιση αυτή θα ανθίσει η μαύρη αγορά καρτών από χώρες του εξωτερικού στις οποίες πωλούνται ελεύθερα, όπως συμβαίνει και σήμερα στην Ελλάδα. Επίσης, στην αγορά αυτή θα καταφεύγουν και οι μετανάστες που δεν έχουν χαρτιά νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα.
Επίσης, μεγάλο ερωτηματικό παραμένει τί θα ισχύσει για τους περίπου 15 εκατ. ξένους τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας. Θα υποχρεώνονται να δηλώνουν τον αριθμό του κινητού τους και τα προσωπικά στοιχεία τους μόλις μπαίνουν στην Ελλάδα, ώστε να έχουν κάλυψη δικτύου στη διάρκεια των διακοπών τους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου