Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ (ΚΑΙ) Η ΟΡΓΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


Tου ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ





Είναι δεδομένο ότι στις εκλογές  της Κυριακής δεν θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα χάσει η κυβέρνηση.
Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι  η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ‘’Συριζα’’ θα ξεπεράσει το 6%-7% με την αυτοδυναμία να "παίζεται’’. Κι αυτό  γιατί η οργή της κοινωνίας στα μνημονιακά μέτρα είναι πρωτοφανής.
Τα νοικοκυριά ‘’αναστενάζουν’’ στη φτώχεια  και στα χρέη. "Ξεχειλίζει’’ η οργή για τις  περικοπές σε μισθούς και συντάξεις έως 50%.
Οργή για τα λουκέτα στις επιχειρήσεις, οργή για την υπερφορολόγηση και τον ΕΝΦΙΑ, οργή για τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων και τη λεηλασία των αποθεματικών τους, οργή για τις εργασιακές  γαλέρες στον ιδιωτικό τομέα.
Οργή για όλα. Περίπου 6,3 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν ή πλησιάζουν τα όρια της φτώχειας. Περίπου 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενοι είναι πλέον άνεργοι. Το πιο ολέθριο υποπροϊόν της κρίσης είναι η μετανάστευση 200.000 νέων, ταλαντούχων Ελλήνων.
Παράλληλα, στο ιλιγγιώδες ποσό των 73,2 δισ. ευρώ έχουν φθάσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία.  Στα 13,5 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι ανεξόφλητες οφειλές από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος έχουν ξεπεράσει το 1,3 δισ. ευρώ και βαίνουν συνεχώς αυξανόμενες.
Την ίδια ώρα εκτίναξη του αριθμού των κόκκινων δανείων προδίδουν τα στοιχεία, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν να δείξουν συνέπεια απέναντι στις υποχρεώσεις τους. Πλέον τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φτάνουν στα 84 δισεκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, εκείνα που εμφανίζουν καθυστερήσεις για πάνω από 90 ημέρες αντιστοιχούν στο 44,2% του ΑΕΠ. Αν σε αυτά προστεθούν τα προβληματικά δάνεια, δηλαδή αυτά που έχουν μικρότερες -αλλά συνεχείς- καθυστερήσεις από τις 90 ημέρες, τότε ανέρχονται σε πάνω από 110 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν σε άνω του 58% του ΑΕΠ και σε λίγο περισσότερο από το 50% του συνόλου των χορηγήσεων.
Μια ψύχραιμη ματιά στην κοινωνία, δείχνει ότι δεν  υπάρχει επαγγελματική ομάδα που να μην έχει πληγεί από την κυβερνητική μνημονιακή πολιτική. Και φυσικά διαπιστώνεται ότι έγιναν αιματηρές θυσίες χωρίς κανένα αντίκρυσμα.Οι δημόσιοι υπάλληλοι είδαν περικοπές στους μισθούς, διαθεσιμότητες και  απολύσεις. Οι συνταξιούχοι από την πλευρά τους διαπίστωσαν μειώσεις στις συντάξεις και σοβαρά προβλήματα στην ιατροφαρμακευτική τους  περίθαλψη. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και οι αγρότες ‘τιμωρούνται’ με χρέη και οικονομική  εξαθλίωση (σ.σ στις 250.000  ανέρχονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο).
Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα ζουν σε ένα εργασιακό μεσαίωνα με μισθούς για 500.000 απασχολούμενους ύψους 300 ευρώ καθαρά. Και φυσικά κανείς δεν ελπίζει να πάρει κάποτε σύνταξη.
Βέβαια, το μείζον ερώτημα που προκύπτει είναι ποιος κέρδισε από την πρωτοφανή αυτή οικονομική κρίση. Ας μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα της κρίσης, της φτώχειας και των μνημονίων, οι τράπεζες τσέπωσαν πάνω από 250 δισ. ευρώ, ενώ την ώρα που φτωχοποιείται η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, αυξάνεται ο αριθμός των βαθύπλουτων συμπολιτών μας. Αποδείχτηκε ότι τα Μνημόνια είναι ένας μηχανισμός αναδιανομής περιουσιών, εισοδημάτων και πλούτου υπέρ της διαπλοκής και του κρατικοδίαιτου τραπεζικού συστήματος.​



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου